Kirsi Pokolainen, chef för samordningsförbundet, säger att ungdomar kan komma ner helt förutsättningslöst till Hoppets lokaler på Runbyvägen 11 i Upplands Väsby. Kontaktnummer till Hoppet finns på samordningsförbundets hemsida. Foto: Samordningsförbundet

Unga får hjälp att komma på fötter igen

Ett kommunöverskridande projekt ska hjälpa ungdomar förutsättningslöst med att få jobb eller att börja studera. Om en vecka hålls invigningen.

  • Publicerad 10:51, 15 maj 2019

"Det finns inga formella krav"

I Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna finns ungefär 2 400 personer mellan 16 och 29 år som varken har arbete eller studier – skriver Samordningsförbundet för projektet Hoppet i ett pressmeddelande.

Den siffran vill man ändra på.

Den 22 maj invigs det nya gränsöverskridande projektet.

– Det handlar om att kunna erbjuda stöd till unga personer som behöver samordnat stöd så att de kan börja jobba eller studera. Tanken är att vägleda så att de kan ta de första stegen, säger Kirsi Poikolainen, chef för samordningsförbundet.

Målet är att hjälpa unga upp på fötterna igen till sysselsättning i arbete och studier.

Hoppet ska erbjuda stödsamtal och aktiviteter, samt kontakt med myndigheter, och bygga upp självförtroendet hos ungdomarna. Inledningsvis drivs projektet av två heltidsanställda.

Ungdomar som behöver hjälp uppmanas kontakta förbundet på plats, via sociala medier. Kirsi Pokolainen berättar att man även kommer nå ut till ungdomar via vården, skolor och via den vanliga ryktesvägen, från mun till mun.

– Vi har startat en pilotfas med ungefär 20 ungdomar. En av de anställda, Tina, har varit i kontakt med skolorna i kommunen, för att nå ut till ungdomar som inte går till skolan, säger hon.

Projektet Hoppet leds av samordningsförbundet för kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna med stöd från arbetsförmedlingen, försäkringskassan och Region Stockholm.

Om exempelvis en arbetslös kille, på 20 år, som känner sig deprimerad, bor hemma och vill ha hjälp att ta ett steg vidare. Hur kan ni hjälpa honom?

– Då säger jag att gå ner till Hoppets lokaler. Det finns inga formella krav. Bara gå ner och prata med personalen förutsättningslöst, som du är, så får du hjälp att börja nysta i det.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt