Det nya kvarteret Brandstationen ligger, vilket anas på namnet, in till den gamla brandstationen i Jakobsberg. Foto: Riksbyggen

Unga får "hyrköpa" lägenheter i Jakobsberg

Hört talas om hyrköp av bostadsrätt? Nej, kanske inte. Det är något Riksbyggen nu ska testa i Jakobsberg, som innebär att unga får hyra en bostadsrätt som de sedan får förtur att köpa.

  • Publicerad 11:56, 15 dec 2017

Black Friday-rabatt på bostadsrätter i Barkarbystaden, och bostadsrätter som görs om till hyresrätter på grund av marknadsläget. Metoderna för att locka boende till Järfällas nyproduktioner avlöser varandra, och nu ska Riksbyggen testa en ny modell för unga som vill ta sig in på bostadsmarknaden men inte har råd att köpa en bostadsrätt.

Här görs bostadsrätter om till hyresrätter

Modellen, som kommer att testas i bostadsrättsföreningen Brandstationen intill den gamla brandstationen i Jakobsberg, går ut på att elva av de 111 lägenheterna kommer att erbjudas som hyrköp.

Tanken är att den boende, unga upp till 35 år, får hyra lägenheten med option att köpa den inom fem år.

– Kraven på banklån är ofta höga, och många unga har inget annat val än att bo i andrahand, ofta till en hög hyra. Med de här lägenheterna får man några år på sig att planera för ett köp av en bostadsrätt, säger Mårten Lilja, vice vd för Riksbyggen och chef affärsområde bostad.

Vad tjänar den boende på det här, om personen först betalar hyra i fem år för att sedan köpa loss lägenheten som bostadsrätt?

– Unga som kanske inte kan ta ett lån i dagsläget kan i det här konceptet bo i en nyproducerad lägenhet till en korrekt hyra, och planera för ett övertagande av lägenheten som en bostadsrätt längre fram, säger Mårten Lilja.

Det finns inget köptvång för hyresgästen att köpa bostaden efter fem år, men Riksbyggen räknar med att de boende kommer köpa den.

– Det här är inte ett sätt att komma över en hyresrätt, utan ett sätt att kunna få en bostadsrätt, säger Mårten Lilja.

Hyrköpet erbjuds i första hand till medlemmar i Riksbyggen och därefter till andra. Inflyttning i huset i Jakobsberg påbörjas i januari 2018.

Nya säljknepet på bostäder: black friday-rea

Så funkar hyrköpet

Lägenhetshyrorna ska ligga på samma nivå som en nyproduktionshyra i samma område, och överlåtelsepriset ska motsvara den ursprungliga insatsen med en årlig uppräkning som motsvarar konsumentprisindex.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Växthusvägens rondeller – snyggast i stan?

Nyheter Prisas för sin design Om du har lagt märke till konsten i rondellerna längs med Växthusvägen i Ormbacka, Skälby, är du inte ensam. Konsten vann nämligen ett pris för sin design nyligen.onsdag 20/6 12:18

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50