Ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Magnus Ramstrand (KD), ser glädjande på beslutet. Foto: Pauline Cederblad

Unga fobollsspelare ska läsa fler böcker

Biblioteken i Sollentuna får miljonstöd för att tillsammans med andra kommuner och fotbollsklubben i Sollentuna stärka biblioteken, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 10:43, 12 jun 2019

Sollentuna bibliotek och Sollentuna fotbollsklubb ska tipsa unga fotbollsspelare om litteratur under matcher och turneringar. Det skriver kommunen på sin hemsida i samband med ett beviljat stöd från den statliga myndigheten, Kulturrådet, på 1,6 miljoner.

Totalt 225 miljoner kronor betalas ut om året, fram till 2020, till bibliotek runtom i Sverige från Kulturrådets uppdrag, ”Stärkta bibliotek”.

– Vi är glada att i tuff konkurrens om medel blivit tilldelade denna summa. Vi ser framemot att samarbeta med andra kommuner och Sollentuna FK. Tilldelningen är ett viktigt tillskott för att kunna utveckla biblioteksverksamheten och nå nya grupper, säger Anna Edquist, bibliotekschef, i pressmeddelandet.

1,2 miljoner kronor går till IT-utbildningar och ett samarbete med Norrtälje, Täby, Österåker och Lidingö. 400 000 ska främja läsandet hos idrottande pojkar och vuxna manliga förebilder som är aktiva i Sollentuna fotbollsklubb.

”Vid sidan av en generell nedåtgående lästrend har även en läsklyfta mellan pojkar och flickor identifierats. Forskning säger att ungas läsvanor påverkas av sociala normer, könsroller och vuxna förebilder” skriver Sollentuna kommun.

Ordförande för kultur- och fritidsnämnden, Magnus Ramstrand (KD), säger i pressmeddelandet att det är ett starkt ekonomiskt stöd:

– Det nya projektet tillsammans med Sollentuna fotboll är mycket spännande och visar på nytänkande och ett bra och kreativt samarbete mellan kultur och idrott.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu borrar man för Sjösportcentret

Nyheter Etapp 1 är inledd vid Norrviken Planerna för Sjösportcentret börjar ta from. Första etappen inleddes i veckan då det började borras i marken för att studera förutsättningarna för de nya byggnaderna.söndag 22/9 10:00

Edsvik konsthall har stängt portarna

Nyheter Konsthallschefen: "Vi är stolta över det vi har gjort." Klockan fyra på fredagen stängdes portarna till Edsviks konsthall. Nu börjar ett nytt kapitel för konsten i norra Stockholm, och konsthallschefen Ricardo Donoso.fredag 20/9 16:33

Här ska 2000 hyresrätter säljas

Nyheter Kommunen söker köpare Konsultföretaget Svefa har fått uppdraget att under hösten hitta en köpare till Sollentunahems hyresrätter i Rotebro. På torsdag hålls första informationsmötet med hyresgästerna.onsdag 18/9 10:26
Stockholm Direkt