Ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Magnus Ramstrand (KD), ser glädjande på beslutet. Foto: Pauline Cederblad

Unga fobollsspelare ska läsa fler böcker

Biblioteken i Sollentuna får miljonstöd för att tillsammans med andra kommuner och fotbollsklubben i Sollentuna stärka biblioteken, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 10:43, 12 jun 2019

Sollentuna bibliotek och Sollentuna fotbollsklubb ska tipsa unga fotbollsspelare om litteratur under matcher och turneringar. Det skriver kommunen på sin hemsida i samband med ett beviljat stöd från den statliga myndigheten, Kulturrådet, på 1,6 miljoner.

Totalt 225 miljoner kronor betalas ut om året, fram till 2020, till bibliotek runtom i Sverige från Kulturrådets uppdrag, ”Stärkta bibliotek”.

– Vi är glada att i tuff konkurrens om medel blivit tilldelade denna summa. Vi ser framemot att samarbeta med andra kommuner och Sollentuna FK. Tilldelningen är ett viktigt tillskott för att kunna utveckla biblioteksverksamheten och nå nya grupper, säger Anna Edquist, bibliotekschef, i pressmeddelandet.

1,2 miljoner kronor går till IT-utbildningar och ett samarbete med Norrtälje, Täby, Österåker och Lidingö. 400 000 ska främja läsandet hos idrottande pojkar och vuxna manliga förebilder som är aktiva i Sollentuna fotbollsklubb.

”Vid sidan av en generell nedåtgående lästrend har även en läsklyfta mellan pojkar och flickor identifierats. Forskning säger att ungas läsvanor påverkas av sociala normer, könsroller och vuxna förebilder” skriver Sollentuna kommun.

Ordförande för kultur- och fritidsnämnden, Magnus Ramstrand (KD), säger i pressmeddelandet att det är ett starkt ekonomiskt stöd:

– Det nya projektet tillsammans med Sollentuna fotboll är mycket spännande och visar på nytänkande och ett bra och kreativt samarbete mellan kultur och idrott.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08

JUST NU: Olycka på E4:an

Nyheter ✓MC och personbil i krock – två körfält avstängda norrut ✓Dieselläckage orsakar köer söderut En trafikolycka i höjd med trafikplats Frösunda har inträffat på måndagseftermiddagen.måndag 24/6 16:31

Här kan du bada med din hund

Nyheter Sex olika badplatser i Sollentuna Generellt går det bra att bada med hunden på badplatserna i Sollentuna – med ett par undantag – förutsatt att den är kopplad och att ägaren följer så kallad god sed.måndag 24/6 11:30
Stockholm Direkt