Livet fortsätter. På Ungzon i Flemingsberg jobbar de för att skapa en trygg plats för ungdomar. Foto: Claudio Britos

Unga följs hem efter skjutningarna

Fritidsledare följer unga hem och ungdomsgården kommer stänga tidigare på kvällen efter den senaste skjutningen i Flemingsberg. Kommunen agerar på flera fronter för att fånga upp oron bland de unga när jämnåriga skjuts.

  • Publicerad 12:18, 4 okt 2018

Han ingår i de kriminella strukturerna i Flemingsberg. Det är naturligtvis både tragiskt och allvarligt men inte så förvånande. Det är inte vem som helst som blir skjuten.

I veckan sköts ännu en tonåring i Flemingsberg. Den här gången vid halv tio-tiden i de mest centrala delarna av området, strax utanför kyrkan och ungdomsgården, vid platsen som kallas Fredens rike.

Många unga personer från området blev vittnen till händelsen, den tredje gången på tre veckor som en ung kille med koppling till området skjuts.

Den 17-åriga killen sköts i benen och tog sig sedan av egen kraft till den närliggande akutmottagningen på Huddinge sjukhus. Han är känd hos polisen sedan tidigare.

17-åring skjuten i Flemingsberg

– Han ingår i de kriminella strukturerna i Flemingsberg. Det är naturligtvis både tragiskt och allvarligt men inte så förvånande. Det är inte vem som helst som blir skjuten, säger Manne Jönsson, lokalpolischef i Huddinge.

Avvisades från akuten

Polisen startade under måndagskvällen en teknisk undersökning och höll flera förhör. De fick också rycka in och avvisa personer som störde ordningen på akutmottagningen efter händelsen.

Stökigt på Huddinge sjukhus efter skjutning

Om ungdomar kommer till mötesplatsen och gör roliga saker tillsammans, då kommer de här frågorna upp naturligt.

Redan dagen efter måste de andra unga i området försöka fortsätta leva livet som vanligt, med vetskapen om att en kille i deras ålder blivit skjuten på platsen de ofta besöker vid en tidpunkt där de lika gärna själva kunde varit där. Vem tar hand om den oron?

Skapar aktiviteter

Fritidsledarna på Ungzon Flemingsberg är några av dem. Kommunens ungdomschef Anna Maria Bergman betonar vikten av att fortsätta med det de gör bäst, att skapa en trygg plats med roliga aktiviteter för de unga.

– Om ungdomar kommer till mötesplatsen och gör roliga saker tillsammans, då kommer de här frågorna upp naturligt. Då finns våra ungdomsledare där och kan lyssna, bekräfta och ta ungdomarnas berättelser på allvar, säger hon.

Ökad polisnärvaro skapar spänningar

Polisnärvaro. Polisen har förstärkt med personal från andra områden för att kunna patrullera mera i Flemingsberg. Foto: Claudio Britos

Erbjuder sällskap hem

Ungdomsgården i Flemingsberg kommer erbjuda alla ungdomar sällskap hem till dörren av en fritidsledare. De kommer också stänga tidigare på kvällarna.

– Kriminella grupper tenderar att samla sig på mörka ickeplatser. Det kan vi inte låta Gula gången vara. Belysningen där har varit för dålig alldeles för länge. Först när vi får upp ordentlig belysning i gula gången kan vi återgå till normala öppettider, säger Anna Maria Bergman.

Polisen: Nyligen frigivna bakom oroligheterna i Flemingsberg

Socialtjänsten har lagt i en extra växel efter skjutningarna och satt in extra personal i området. Mobila teamet, kommunens fältsekreterare som jobbar för att fånga upp ungdomars problem, fokuserar just nu på att vara i skolan under dagtid.

– Mobila teamet räcker inte till i ett sådant här läge, så vi har förstärkt med socialtjänstens personal i andra arenor där ungdomar finns och under kvällarna, säger Yvonne Kokkola, chef för individ- och familjeomsorg på socialförvaltningen.

Önskar ökad närvaro

Samtidigt arbetar Annerstaskolan, där många av Flemingsbergs unga går, på med sina vanliga resurser i form av kuratorer och skolsköterskor.

Men varken polisen eller de ansvariga på kommunen tror att deras arbete kommer räcka. Det krävs en ökad närvaro av vuxna i området, menar de. Därför bjöds det i förra veckan in till ett möte för att få igång nattvandring.

– Tyvärr kom ingen från området till nattvandringen förra helgen. Polisens volontärer och personal från kommunen var ute. Men det är flera som jag har kontakt med som har reagerat på oroligheterna och vill engagera sig. Så nu hoppas vi på uppslutning på fredag, säger Catarina Klockerud, säkerhetssamordnare på kommunen.

Två gripna i polisens insats i Flemingsberg

THÅSTRÖM: Nu är det avgörande att polisen klarar balansen

Nattvandra i ­Flemingsberg

Just nu stöttar kommunen upp för att få igång nattvandring i Flemingsberg. Om du är intresserad av att medverka använd kontaktformuläret på huddinge.se/nattvandring.

Stänger tidigare. Efter veckans skjutning kommer Ungzon stänga tidigare på kvällen. Foto: Claudio Britos