Deltagarna på Ungt Modes sommarskola i Farsta jobbar hårt för att färdigställa sina kollektioner inför visningen på Operan. Foto: Sanna Källdén

Unga i Farsta lär sig jobba som riktiga designers

Under tio dagar har de lärt sig hur man går från en idé till en färdig kollektion. Och den intensiva kursen på Kvickentorpsskolan i Farsta slutar med visning på Operan.

  • Publicerad 16:05, 11 aug 2016

Över borden ligger det tyger och saxar, på väggarna hänger inspirerande mood boards, ur högtalarna strömmar hip hop och vid symaskinerna sitter ungdomar och jobbar koncentrerat. De har två dagar kvar innan de ska visa upp sina fantasifulla kollektioner i guldfoajen på Operan.

Jennipher Morillo Lucas, 15 år från Hagsätra, jobbar i en grupp som har återvinning och grönt som tema. Hon berättar om tyget chiffong som hon syr klänningen i. Det är oerhört tunt, svårt att forma och glider lätt iväg när man ska klippa i det.

– Lärarna här är väldigt uppmuntrande. De säger att du kommer att fixa det här, vi ser till att du klarar det, säger hon.

Hon får medhåll från Sandra Brusewitz, 17 år, som pluggar textil och design på S:t Eriks gymnasium.

– Jag är van vid att få höra att, nej, du kommer inte klara det där, det är för svårt. Men här vill de att det vi gör ska ligga så nära som möjligt våra idéer, säger hon.

Wow-känsla

Henne kollektion har tagit inspiration från guldfoajen på operan där kollektionen kommer att visas.

– Jag vill att man ska se det och bara känna wow, säger hon.

I samarbete med Operan är det Ungt Mode som håller i en tio dagar lång sommarskola där deltagarna lär sig att börja med ett tema och sedan i grupper om tre jobbar fram en egen kollektion. Utgångspunkten är En midsommarnattsdröm.

Lärarna Amanda Sandberg och Aritsara "Cherry" Kaeoechin berättar att kursen lär ut samma process som för riktiga modedesigners. Deltagarna har valt ut sina egna tyger och börjat med att formulera en idé.

– Utmaningen är att se till att det de gör lever upp till deras förväntningar, att de når sitt mål. Men de är otroligt duktiga.

"Det är livet för mig"

För Jennipher är det en dröm att få lära sig hur allting funkar. Hon berättar om hur hennes mormor i Dominikanska republiken lärde henne hur man syr och att det är det hon vill jobba med när hon blir vuxen.

– När jag är hemma så syr jag och pysslar hela tiden. Jag älskar det, det är livet för mig, säger hon.

Jennifer Morillo Lucas, 15 och Sandra Brusewitz, 17, känner att de ges fria tyglar att förverkliga sina idéer. Foto: Sanna Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48