”Det är vid köksborden som attityder och åsikter kommer fram på riktigt. Det är också där det etsar fast sig hos de som sitter runt omkring. Allt som sägs och hörs här”, säger Mary Juusela, grundare av Lika olika-metoden, efter föreläsningen på Vittraskolan Foto: Mikael Andersson

Unga i Järfälla: Så står vi upp mot vardagsrasism

Hur ska man göra för att stå upp mot främlingsfientlighet och vardagsrasism? Den frågan har 600 elever och lärare på Vittraskolan i Jakobsberg arbetat med de senaste veckorna.

  • Publicerad 17:12, 13 okt 2016

Men Sverige har blivit väldigt tyst. Det är ett stort problem. Det positiva är att folk vill, men man behöver hjälp att komma igång

Över hundra högstadielever på Vittraskolan har samlats i matsalen och lyssnar noga. Bakom föreläsaren Mary Juusela spelas en film upp från ett experiment på gatan i Stockholm. Framför en dold kamera tar två unga tjejer en kille i försvar när han får höra glåpord och kommentarer om att han inte hör hemma i Sverige.

– Vad den här filmen inte visar är hur många människor som gått förbi utan att säga något, säger Mary Juusela.

Innan filmvisningen har Mary berättat om allt från vännen Daniel som inte vågade komma ut som homosexuell till sina egna berättelser, där hon själv känt sig utfryst i samhället på grund av sitt ursprung.

– Fientlighet kommer alltid att finnas. Att det är så pass mycket är ingen nyhet för oss som möter det och som måste bemöta det. Men det stora problemet är inte de som vågar stå för saker, det stora problemet är alla andra som inte vågar stå upp för sina tankar och åsikter, säger hon under en paus i föreläsningarna.

Högstadieeleverna Batseba Hadgu, Jacob Holmqvist och Dimitra Tsirona är tre av de 600 elever som deltagit i Lika olika-metoden. Här tillsammans med grundaren Mary Juusela. Foto: Mikael Andersson

"Handlar inte om vilken hudfärg man har"

Mary Juusela har i flera år drivit projektet Lika Olika, en utbildningsmetod för att arbeta mot just främlingsfientlighet och utanförskap. Sedan september har hon arbetat med Vittraskolans elever och lärare.

Hon har under terminen mött eleverna i alla åldrar på Vittraskolan för intervjuer och enkäter om deras egna upplevelser.

Varför behövs Lika olika här i Järfälla tycker du?

– Det kommer och har kommit många nyanlända hit. Det slår över på alla andra delar i kommunen. Järfälla är en blandad kommun och ännu fler ska tillkomma.

Tre av de elever som varit med under veckorna är högstadieeleverna Batseba Hadgu, Dimitra Tsirona och Jacob Holmqvist.

– Från att man är liten behöver vi få lära oss att människor är lika mycket värda, att det inte bara handlar om vilken hudfärg man har, säger Dimitra och får medhåll från sina skolkompisar.

"Det handlar om välfärden. Det här går rakt in i den psykiska ohälsan, alla kostnader kring det, alla trauman för individer och familjer. En människas potential förminskas, reduceras allt eftersom du själv inte får vara med", säger Mary Juusela om hur rasism och utanförskap sätter sina spår i människor och samhället. Foto: Mikael Andersson

"Sverige har blivit väldigt tyst"

För eleverna är det först och främst berättelserna från hur vuxna agerar som har berört dem.

– Det tar inte tar slut bara för att man inte är barn längre. Det är något man måste jobba emot hela livet, säger Batseba.

De är alla tre överens om att de ska försöka att säga ifrån nästa gång.

– Folk säger inte ifrån tillräckligt mycket. Det är synd, för det hjälper bara att en person står upp för en. Då känner man sig tryggare, säger Dimitra.

Mary Juusela fyller i:

– Det är därför vi gör det här, för att vi vuxna ska kunna stå upp för er. Men Sverige har blivit väldigt tyst. Det är ett stort problem. Det positiva är att folk vill, men man behöver hjälp att komma igång, säger hon.

Mary Juusela grundade Lika Olika-metoden för två år sedan. Hon arbetar med allt från kommuner till företag och skolor för att utbilda barn och vuxna i att ändra sin attityd till hudfärg, etnicitet, kön, ålder, religion och liknande.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.