Ungdomar i Rågsved har gjort ett eget klädmärke: D-MAIN. Ali, som är den mest drivande i gruppen, visar upp deras t-shirt. Foto: Sacharias Källdén

Unga i Rågsved startar eget klädmärke

Rågsved har fått ett eget klädmärke. Det är en grupp killar i högstadiet som skissat och tänkt och den första omgången tröjor är slutsålda.

  • Publicerad 16:24, 11 sep 2019

D-MAIN. Så heter det nya klädmärket som har tagits fram i Rågsved. Bakom märket står en grupp killar från Rågsved som ville hitta på något eget att göra och tjäna pengar på. Ordet d-main ska uttalas the main, som betyder ungefär huvudsaken/huvudpersonen.

– Vi satt kanske tre kvällar och skissade och bollade idéer så det gick ganska fort att komma på hur det skulle se ut, berättar Ali, som är mest drivande i gruppen.

Vill trycka upp mer kläder i höst

Killarna är i åldern 13-16 år och det hela drog igång i våras. De började med att trycka upp 20 t-shirts som såldes på bland annat Rågsvedsdagen. Nu är tröjorna slut – tidningen fick på bild den enda tröjan kvar – och planen är nu att beställa mer kläder av olika sorter.

– Vi har en leverantör som trycker upp kläderna åt oss och vi vill ha koftor och hoodies, kanske kepsar och mössor, säger en av killarna.

– Hälften av det vi får in när vi säljer dem kommer att gå till att beställa nya kläder och hälften går till oss, som en lön, säger Ali.  

Klädmärket har tagits fram tillsammans med Projekt Rågsved, ett nätverk av lokala företag och föreningar som jobbar med att inkludera och stötta barn och unga i Rågsved. Det här är en av många aktiviteter de driver.

– Vi har tagit kontakt med personer som jobbar med socialt företagande, så vi får se hur det här utvecklas, det är fortfarande väldigt nytt, säger Ahmed Kitah från Projekt Rågsved.

Hemsida och samarbeten

Att det blev just kläder hänger ihop med att killarna själva vill ha kläder som de tycker är snygga, förklarar de. Förhoppningen är att kunna samarbeta med några kända youtubers och hiphopare som vill göra reklam för märket, berättar Ali.

De jobbar, ihop med Projekt Rågsved, med en egen hemsida där det ska gå att beställa deras kläder så småningom. Det finns också en reklamvideo som killarna har gjort ihop med lokala filmteamet Råggywood. Den kan ses på Facebook/Projekt Rågsved och deras Instagram.

D-MAIN finansieras än så länge med pengar från Projekt Rågsved, men de söker just nu fler aktörer som vill stötta.

Rågsveds eget klädmärke: D-MAIN. Ali, som är den mest drivande i gruppen, visar upp deras t-shirt. Foto: Sacharias Källdén

SL får gratis reklamplatser av Stockholms stad

Nyheter Alla andra betalar avgift – inte SL SL dra in miljontals kronor på att sälja reklam varje år. Men vad få vet är att SL inte betalar någon avgift till Stockholms stad för reklamytorna på stadens mark. Det här vill nu staden ändra på.söndag 19/1 8:30

Klockan klämtar för Fagerlids radarpar Pia och Kjelle

Nyheter Parkleken läggs ner: "Blixt från klar himmel" De mångåriga fritidsledarna Pia och Kjelle har beskrivits som en "institution" i Hökarängen. Snart får de se sig om efter nya arbetsuppgifter, när parkleken Fagerlid läggs ner till följd av grönblå...lördag 18/1 7:51