Sätradagen. Så här såg det ut 2018 men den här sommaren har arrangörerna av Sätradagen fått tänka om på grund av coronaviruset. I stället för mängder av folk på ängen blir det flera mindre aktivieter i tre veckor. Foto: Arkivfoto: Tommy Fagerberg

Unga i Sätra får göra muralmålning i centrum

I stället för en dag blir det hela tre Sätraveckor med aktiviteter i år. Nästan 50 sommarjobbare ska vara med och fixa turneringar, fik och en stor muralmålning i centrum.

  • Publicerad 11:31, 3 jun 2020

Det var i början av maj som arrangörerna tvingades inse att coronaviruset skulle göra det omöjligt att fixa Sätradagen som vanligt. Då hade ett 30-tal ungdomar planerat och förberett evenemanget sen i januari.

Men istället för att sörja ställde man snabbt om. När Lena Ölander, som varit med och arrangerat Sätradagen sen starten, fick höra att föreningar kunde ta in kommunala sommarjobbare i år slog hon till. Så i stället för klassiska sommarvikariat inom äldreomsorgen och förskolan, arbeten som har dragits in på grund av coronaviruset, kommer 49 ungdomar att få vara med och fixa Sätraveckorna.

"Kommer bli dunderbra"

– När vi släppte bomben att vi inte skulle kunna köra Sätradagen var alla jätteledsna. Så när vi kunde berätta att yes, det blir något och att ungdomarna skulle få lön så var det jätteroligt så klart. Det kommer bli dunderbra, säger Lena Ölander.

Sätraveckorna, som startar den 15 juni, bygger på mindre evenemang som är utspridda för att undvika stora folksamlingar. Det blir bland annat en glassbar i centrum, aktiviteter och lekar i Sätradalsparken, turneringar på bollplanen och i Kulan och – störst av allt – en muralmålning i Sätra centrum. Det var föreningen FOLK i Skärholmen, som i år är med och ordnar Sätraveckorna, som kom med idén.

Mural i centrumet

– Det är Sätra centrum som upplåter väggen där ungdomar kommer stå och skissa och måla. Vi kommer också ha en verkstad där som alla kan få uttrycka sig konstnärligt på ett eller annat sätt, säger Emma Dominguez, verksamhetsledare på FOLK.

Temat för muralmålningen och för Sätraveckorna har diskuterats mycket. Förra året var det ett stort fokus på det dödliga våldet under Sätradagen och många bär fortfarande på stora trauman.

"Vi måste visa vilken sorts samhälle vi vill ha"

Sätraveckorna kommer bearbeta det men också blicka framåt och lyfta gemenskapen och kärleken till Sätra och hela 127, berättar Emma Dominguez.

– Våra områden går igenom en ständig kris där det är våld och ungdomar dör. Vi måste kunna prata om det här traumatiska men också läka våra sår och gå vidare tillsammans. Därför är det mycket fokus på gemenskap under de här veckorna, säger hon.

Röda linjen. Här är Sätraveckornas logga som gjorts i en workshop med ungdomarna tillsammans med konstnären Nabil Dorbane.

Drar igång den 15 juni

Sätraveckorna pågår under vecka 25,26 och 27.

De arrangeras av FOLK i Skärholmen, Nattvandrarna, Hyresgästföreningen i Skärholmen och ABF Stockholm.

Det är ungdomarna själva som planerat aktiviteterna som kommer vara i centrum, i Kulan, på bollplanen och i Sätradalsparken.

Ett program kommer publiceras när alla detaljer är spikade.

Håll utkik på FOLK i Skärholmens instagram och Facebook-konot.

Visa merVisa mindre