Framtidshopp. "På sikt tror vi att det här stärker våra ungdomar och ger dem hopp för framtiden. Om vi unga hittar hobbys, nya intressen och saker vi vill satsa på får vi också en tryggare stadsdel", säger Doa Mälik, Skärholmens ungdomsråd. Foto: Arkivbild, UNGSK

Unga i Skärholmen fixar kändis-fotbollscup

Spela boll mot vd:ar och youtubers i Skärholmshallen? Det kan du göra i mellandagarna när Skärholmens ungdomsråd arrar fotbollscup för andra året i rad. Den här gången med extra mycket framtidshopp.

  • Publicerad 13:54, 14 dec 2017

– Förra året var bara ett fett intro – jag kan garantera att den här gången blir mycket större. Det här 2.0, säger Doa Mälik.

Hon är en del av UngSK, Skärholmens ungdomsråd, och initiativtagare till fotbollsturneringen Blicka framåt, som snart sker för andra året i rad.

Och intresset – det kunde inte vara större.

– Vi har shutdown på våra sociala medier just nu, för det är så många som hör av sig och vill spela! Från början tänkte vi sex pojklag och sex tjejlag, men vi har fått utöka till tolv för killarna. Fler kan vi tyvärr inte ta in, vi har inte de resurserna, säger Doa Mälik.

Den 27 december smäller det. Lagen tävlar om förstapriset på 10 000 kronor och andrapris på 5 000 kronor.

– Det är extra roligt att det är lag även utanför stadsdelen som har anmält sig också. Då kan vi visa den verkliga bilden av Skärholmen, säger Doa Mälik.

Ska ge självförtroende

Förra året handlade turneringen mycket om att minska klyftorna mellan unga och myndigheter – polis, politiker och brandmän mötte de unga på och utanför planen. I år är planen lite annorlunda:

– Vi vill ge unga i Skärholmen självförtroende och en tankeställare. Du behöver inte bara ta enkla jobb för att du kommer härifrån. Vi vill visa att vem som helst – kille som tjej, utländsk som svensk, Rinkeby som Vårberg – du kan bli något stort om du satsar på dig själv, säger Doa Mälik.

I en uppvisningsmatch ska unga få möta ett allstar-lag bestående av bland annat
Zilan Lawan, vice vd för Dalkurd, kända youtubers och Instagramkomiker, spelare från allsvenskan och socionomer.

– Vi vill inte avslöja alla som spelar, det ska bli en surprise. Men vi vill visa att det finns många olika sätt att lyckas, inte bara genom skola och jobb. Många av de här personerna är själva från förorten, men det har inte hindrat dem. Och när vi möter dem på planen, kramas och svettas tillsammans, kan vi se att vi har mer gemensamt än vi tror, säger Doa Mälik.

Blicka framåt 2.0

Fotbollsturneringen Blicka framåt 2.0 arrangeras den 27 december av Skärholmens ungdomsråd, UNGSK, i samarbete med Mitt127.

Platsen är Skärholmshallen. Klockan 10.00 till 20.00 pågår själva turneringen och det är gratis att komma och titta.

Uppvisningsmatchen mellan ungdomarna och förebilderna är klockan 15.30.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.