Kan avgöra. Hanna Ek, Simon Malki, Adam Ibrahim och Lisa Ahlin för rösta i höst. I Botkyrka är andelen förstagångsröstare högre än snittet för landet. Här är 6,7 procent av de röstberättigade är förstagångsväljare. Foto: Claudio Britos

Unga kan avgöra valet i Botkyrka

Som en av landets yngsta kommuner kan förstagångsväljarna fälla avgörandet i Botkyrkavalet. Och frågorna som avgör? Miljö, jämställdhet och integration om Tumba gymnasiums elever får bestämma.

  • Publicerad 13:05, 9 mar 2018

När Sveriges Radio P3 och Novus frågade 1003 personer mellan 18 och 29 år vilka valfrågor som är viktigast toppade miljö och klimat listan. Adam Ibrahim från Norsborg som fyller 18 år några veckor innan valet i september har frågan högst på sin lista.

– Miljön är en viktig fråga för mig, det tycker jag att politikerna måste fokusera mer på, säger Adam, som går andra året på finansekonomi.

Dålig integration oroar

Men en rätt liten del av den politiska debatten kretsar kring klimat och miljö just nu. De senaste månaderna har det handlat mycket om flyktingpolitik och integration. Och det är viktiga frågor, tycker alla fyra elever runt bordet.

Lisa Ahlin kommer att rösta på ett parti med en generös flyktingpolitik.

– Jag tycker att vi ska ta emot flyktingar, det känns humant. Och vi måste motverka segregationen i samhället, säger hon.

Adam Ibrahim håller med.

– Nu fungerar det dåligt, många nyanlända samlas på ett ställe, vi måste få in dem i samhället, ha blandade skolor och få dem att umgås mer med oss som redan bor här. Annars blir folk oroliga och röstar på främlingsfientliga partier, säger Adam.

Botkyrka är segregerat

Men även folk som är födda och uppväxta i kommunen är rätt segregerade. De fyra andraårseleverna bor i olika delar av Botkyrka, från Fittja till Vårsta. Det är framför allt i skolan och genom idrottsföreningar som man möts. Det borde politikerna satsa mer på, tycker eleverna.

Förorter står i fokus när politikerna pratar trygghet och kriminalitet. Fittjabon Simon Malki vill se hårdare tag mot brott. Alla vill se förebyggande satsningar i skolor och på fritidsgårdar.

– Och kommunen måste visa att visa att de bryr sig i orter som Norsborg. Renovera lägenheter, centrum och få in fler butiker så det finns möjligheter till jobb i framtiden, säger Norsborgsbon Adam.

Lisa tror att en för ensidig mörk bild av orterna skadar Botkyrka och får folk att vilja dela kommunen.

– Det skapar en bild av det är kaos där, då byggs det fördomar, säger Lisa, som inte vill dela kommunen.

Hanna Ek tror att den generation som får gå till valurnorna i år är annorlunda.

– Vi är upplysta om feminism och antirasism och har nolltolerans i de frågorna.

Exakt vilket parti det blir är ingen klar över. Men att det är ett viktigt val, med en starkare polarisering i politiken än tidigare är de överens om.

– Det är jätteviktigt att rösta så att resultatet stämmer med vad alla tycker, tycker Lisa Ahlin.

Adam Ibrahim är peppad.

– Det ska bli kul att få säga vad man tycker nu.

Vilka frågor är viktigast för dig?

Många får rösta

En förstagångsväljare är en person som fyllt 18 sedan föregående val.

Av 56 350 invånare med rösträtt i Botkyrka i höstens val är 3 805 förstagångsväljare.

Förstagångsväljarna utgör 6,7 procent av alla röstberättigade.

I riket är 5,3 procent av väljarna förstagångsväljare.

Källa: SCB

Viktigaste frågorna inför valet 2018 för unga i åldern 18–29:

1. Klimat och miljö

2. Skola och
utbildning

3. Invandring


Källa: Sverigesradio P3/Novus

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.