Skolungdomar kan få åka gratis kollektivtrafik under sommaren. Foto: Maja Brand

Unga kan få gratis SL-kort på sommaren

Efter vänsterpartiets förhandlingar med regeringen kan ungdomar få åka gratis kollektivtrafik på sommarlovet.

  • Publicerad 08:44, 6 mar 2018

Nu kan det bli gratis för ungdomar att få åka i kollektivtrafiken under sommarlovet. Satsningen kommer att kostar 350 miljoner kronor om året under åren 2018 till 2020. Satsningen väntas dock börja gälla först nästa år.

– Alla barn har rätt till ett bra sommarlov, oavsett om föräldrarna har mycket eller lite pengar, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till SVT nyheter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Pengarna kommer till kommunerna via ett statligt bidrag, men det är upp till varje kommun att ta beslutet om gratis kollektivtrafiken ska bli verklighet för ungdomar eller ej.

Förslag: Inför "chillpriser" i kollektivtrafiken

Förslaget har tagits fram för att göra det lika för alla skolelever. Oavsett om föräldrarna har råd med sitt barns kollektivresor eller ej.

– Det här kommer alla till del, men de med välbärgade föräldrar kan redan åka idag. Den här reformen ger alla den friheten, även barn som har föräldrar som inte har så god ekonomi, säger Jonas Sjöstedt till SVT nyheter.

Satsningen är till för skolungdomar i årskurserna 6–9 i grundskolan och de som studerar första och andra året på gymnasiet.

Nu kommer man att ta fram en ordning för hur kommunerna ska kunna ansöka om medlet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.