Hjälp. Somaya Ehanem, Mikael Drackner och Riccard Slettengren Badiali vill hjälpa unga nyanlända. Foto: Jonas Månsson

Unga nyanlända ska få hjälp av Bris

Unga nyanlända ska få bättre stöd. Nu har Ekerö kommun och Bris inlett ett samarbete. – Det finns en oro och många mår inte bra, säger utvecklingsledaren Riccard Slettengren Badiali.

  • Publicerad 13:09, 22 jun 2017

Min erfarenhet är att det har varit positivt.

Sedan hösten 2015 har omkring 140 barn och ungdomar kommit till Ekerö som flyktingar. De flesta har enligt Riccard Slettengren Badiali kommit in bra i samhället men många mår samtidigt dåligt.

– Dels kan det vara för de trauman de har fått när de har flytt från krig och förföljelse. Det kan även handla om oro för att inte få stanna i Sverige. Vi har sett den rädslan, inte minst hos de som har sett sina kompisar bli utvisade, säger han.

Nyligen slöt den ideella organisationen Bris (Barnens rätt i samhället) och Ekerö kommun ett avtal som innebär att Bris personal kostnadsfritt kommer till kommunen för att bland annat leda samtalsterapi i grupp.

Skapar sammanhang

– Man skapar sammanhang där man kan prata om de här frågorna med andra ungdomar som har liknande erfarenhet, säger han.

Avtalet gäller inledningsvis till och med 2018.

Enligt projektledaren Mikael Drackner har Bris arbetat med liknande samtalsgrupper sedan 2005. Finansiering till projektet i Ekerö kommer från ”Familjen Erling Perssons stiftelse”.

– Den psykiska ohälsan är högfrekvent och behovet är stort. Intresset var stort från Ekerö kommun som kontaktade oss. Vår dialog ledde fram till det här avtalet, säger Mikael Drackner.

Samtalen som inleds i september kommer anpassas efter deltagarna som är mellan fem och åtta personer per grupp.

– Det blir fem träffar på två timmar och vi ses en gång i veckan, säger Somaya Ehanem, som är stödgruppsledare.

Håller utbildningar

Bland annat kommer samtalen att sträva mot att få ungdomarna att förstå att deras känslor är normala.

– Man får lära sig mycket om vad som händer i kroppen när man blir rädd. Vi pratar om kropp, hjärna, känsla, sömn, mardrömmar och jobbiga minnen och tankar. Min erfarenhet är att det har varit positivt. Det som forskningen visar är att det har varit verksamt, säger hon.  

Även utbildningar för de vuxna som jobbar med nyanlända ungdomar ska hållas inom ramen för projektet.

Det här är Bris

Barnens rätt i samhället, Bris, är en ideell barnrättsorganisation vars syfte är att stärka barns rättigheter och göra barns röst hörda.

Grunden till organisationens arbete är FN:s barnkonvention och barn upp till 18 år kan få stöd av bris genom bland annat stödgrupper, chattar och telefonsamtal.

Även vuxna kan få stöd genom Bris när det gäller frågor som rör barn.

Källa: Bris

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter