Unga och gamla i nya Bishop Hill-spelet

Det är dags för en ny teateruppsättning om Amerika-emigranternas öden. Skådespelarna är i åldersspannet 8 till 79 år. Vissa har varit med ända sedan starten 1985.

  • Publicerad 17:33, 8 aug 2018

Det är en stor blandning av nya aktörer och gamla eldsjälar som tillsammans formar en ny föreställning om de första Amerika-emigranternas äventyr och öden i Sverige och Amerika under 1850-talet.

Några av skådespelarna har varit med sedan spelet skapades 1985 av Stig Röjerås. Deras erfarenhet och kunskap om historien överförs nu till ett nytt gäng som tar sig an skådespeleriet för första gången. Och enligt pressmeddelandet gör de det med bravur.

Skådespelarna kommer att öva intensivt under augusti för att spela upp i Biskopskulla lördagen den 25 augusti och i Tärnsjö söndagen den 26 augusti.

Den stora massutvandringen från Sverige till Amerika i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet startade år 1846. Den första gruppen omfattade 120 personer, vuxna och barn.

Motivet för att resa var vid denna första resa huvudsakligen religiöst, en protest mot konventikelplakatet och prästväldet. Trodde man på den ”sanna läran” och ”profeten” Erik Jansson från Biskopskulla gjorde man allt för att kunna följa med honom till Amerika.

Dramatiseringen som heter Bishop Hill-spelet är sammanställt av framlidne Stig Röjerås, utifrån bevarade brev från Bishop Hill till släktingar i Nora, noteringar i kyrkböcker, domstolsprotokoll, andra historiska dokument och muntliga berättelser från anhöriga personer såväl i Sverige som USA. Hela spelet är en återgivning av verkliga händelser och verkliga personer.

Bishop Hill

Bishop Hill var en svensk-amerikansk koloni i nordvästra Illinois, USA, grundad 1846 av svenska immigranter under ledning av Erik Jansson från Biskopskulla.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bygg det lokala bortom blockpolitiken

Nyheter Ett JP Johansson-museum, en stadsarkitekt och en landsbygdsutvecklare. Det är viktiga frågor för Nystart Enköping.tisdag 21/8 15:56

Fängelsedomar mot par som straffade barn med kallbad

Nyheter Ett Enköpingspar döms av Svea hovrätt för synnerligen grov misshandel. Den 22-årige mannen döms till fem år och 6 månader i fängelse samt utvisning till år 2028. Den 30-åriga kvinnan döms till fem...tisdag 21/8 14:21