Unga och gamla i nya Bishop Hill-spelet

Det är dags för en ny teateruppsättning om Amerika-emigranternas öden. Skådespelarna är i åldersspannet 8 till 79 år. Vissa har varit med ända sedan starten 1985.

  • Publicerad 17:33, 8 aug 2018

Det är en stor blandning av nya aktörer och gamla eldsjälar som tillsammans formar en ny föreställning om de första Amerika-emigranternas äventyr och öden i Sverige och Amerika under 1850-talet.

Några av skådespelarna har varit med sedan spelet skapades 1985 av Stig Röjerås. Deras erfarenhet och kunskap om historien överförs nu till ett nytt gäng som tar sig an skådespeleriet för första gången. Och enligt pressmeddelandet gör de det med bravur.

Skådespelarna kommer att öva intensivt under augusti för att spela upp i Biskopskulla lördagen den 25 augusti och i Tärnsjö söndagen den 26 augusti.

Den stora massutvandringen från Sverige till Amerika i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet startade år 1846. Den första gruppen omfattade 120 personer, vuxna och barn.

Motivet för att resa var vid denna första resa huvudsakligen religiöst, en protest mot konventikelplakatet och prästväldet. Trodde man på den ”sanna läran” och ”profeten” Erik Jansson från Biskopskulla gjorde man allt för att kunna följa med honom till Amerika.

Dramatiseringen som heter Bishop Hill-spelet är sammanställt av framlidne Stig Röjerås, utifrån bevarade brev från Bishop Hill till släktingar i Nora, noteringar i kyrkböcker, domstolsprotokoll, andra historiska dokument och muntliga berättelser från anhöriga personer såväl i Sverige som USA. Hela spelet är en återgivning av verkliga händelser och verkliga personer.

Bishop Hill

Bishop Hill var en svensk-amerikansk koloni i nordvästra Illinois, USA, grundad 1846 av svenska immigranter under ledning av Erik Jansson från Biskopskulla.

Nytt projekt ska öka läsförståelsen

Nyheter Nytt bokprojekt i Enköping har en förhoppning om att öka läsförståelsen och väcka läslusten hos kommunens skolelever.lördag 20/4 7:54