Foto: Mostphotos

Unga rånare dömda till Ungdomsvård

Förra sommaren rånade de butiken Lyssna & Njut i Bålsta. Då var de 15 år gamla. Nu har de båda dömts till ungdomsvård för försök till grovt rån. Däremot utdöms inget straff för att den ene högg en i personalen i ryggen då denne låg ner.

  • Publicerad 15:53, 7 jan 2019

Tre personer försökte den 26 juni i fjol råna ljud & bild-butiken vid Stockholmsvägen.

Strax före stängningsdags sprang de in i butiken för att råna den.

Det blev handgemäng mellan rånarna och de anställda.

En anställd fick ett slag i ansiktet av rånare A.

En annan höggs med kniv i ryggen av rånare B.

– De hamnar på backen, en ur personalen och en av de här killarna. Då hugger den andre killen personalen i ryggen med två knivhugg, berättade polisen Per Sagström, något som stämmer överens med vad som sägs i domen från Uppsala tingsrätt.

Rånarna flydde, men tack vare att personalen larmade snabbt samt att en mängd vittnen på plats kunde polisen gripa två misstänkta något senare, de två femtonåringarna, som båda var från Järfälla.

Den unga duon släpptes senare, något polisen var kritisk till.

– Är man femton år och kan hugga folk med kniv, då kan man sitta i en arrest också. Det är ju inte skicklighet som gör att det inte blir jätteallvarliga skador, kommenterade Per Sagström då.

Tillsammans med en 16-åring åtalades de vid Uppsala tingsrätt.

16-åringen frikändes helt. Visserligen hittades handskar som sannolikt använts vid rånet med hans DNA i, men rätten menar att han kan ha använt handskarna vid ett annat tillfälle.

De båda 15-åringarna, rånare A och B, erkände att de rånat butiken.

Rånare A dömdes för försök till rån till ungdomsvård samt att betala skadestånd.

Rånare B dömdes för försök till grovt rån och ringa narkotikabrott till ungdomsvård och 130 timmars ungdomstjänst samt ska betala skadestånd. Däremot frikändes han från åtalspunkten "Försök till dråp".

Då en i personalen liggande på marken hållit fast rånare A hade rånare B satt sig på honom och huggit i ryggen två gånger med kniv.

Rätten konstaterar att det bevisats att det är just rånare B som utdelat knivhuggen, däremot är omständigheterna inte sådana att den unge rånaren "insåg att det förelåg en hög risk att knivhuggen skulle få en dödlig utgång", menar rätten.

Därför är det inte försök till dråp, enligt Uppsala tingsrätt.

Rånare A döms till försök till rån, straffvärdet för gärningen motsvarar fängelse ett och ett halvt år för en vuxen. Han döms till ungdomsvård. Sedan tidigare är han omhändertagen enligt LVU och placerad på ett HVB-hem.

Rånare B döms till försök till grovt rån, straffvärdet för gärningen motsvarar fängelse fyra år för en vuxen. Han döms till ungdomsvård. Sedan tidigare är han omhändertagen enligt LVU och placerad på ett HVB-hem, dock ej samma som rånare A.

Fotnot: Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran.

Hjul stulna i Brunna

Det har varit en lugn helg i Bålsta, men i Brunna har en större stöld uppdagats.måndag 17/6 14:13

Nu kan sjuornas idéer om Bro bli verklighet

Engagemang. Att medverka i sin framtid var viktigast. Broskolans sjuor har ägnat mycket tid och engagemang åt att rita upp ett tryggare och finare Bro centrum den här terminen – och deras förslag skulle kunna bli verklighet.lördag 15/6 13:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt