Hantverkare. Konsthantverksollektivet 125 kvadrat på kocksgatan 17 behöver föryngras. Vi träffar de fem yngsta medlemmarna, som är mellan 28-41 år. På bilden: Felicia Hörjel, Daniel Henningsson, Anna Walde, Viktoria Viktoria Gustafson & Sophia Wallgren. Foto: Maja Brand

Unga ska rädda stans hantverkstradition

De är konsthantverkarna som gått ihop för att överleva – och hoppas nu på att stockholmare ska återupptäcka det lokala skapandet. 125 kvadrat på Kocksgatan föryngras för att kunna finnas kvar.

  • Publicerad 17:30, 4 dec 2016

En handgjord och lite dyrare kaffekopp som det bara finns en utav är ju så mycket mer unik än en som är massproducerad.

På konsthantverkskooperativet 125 Kvadrat på Kocksgatan jobbar 18 konsthantverkare. De delar på ansvaret att driva butiken och en utställningsdel där olika konstnärer kan ställa ut.

LÄS ÄVEN Senaste nytt i Vasastan: Bar och tatueringsstudio i ett

När vi träffar kooperativet är de fem yngsta medlemmarna på plats. De är alla hårt arbetande konsthantverkare mellan 28 och 41 år. De är den yngre generationen som nu måste jobba för att få 125 Kvadrat att leva vidare. De upplever nämligen att många konsumenter tar hantverket för givet, vilket riskerar en minskad efterfrågan av just konsthantverkare.

– Många tänker ofta ekologiskt och närproducerat, men varför gör man inte det med presenter eller inredningsartiklar, frågar sig Viktoria Gustafson, 41 år och fortsätter:

– En handgjord och lite dyrare kaffekopp som det bara finns en utav är ju så mycket mer unik än en som är massproducerad och billig. Vårt yrke kommer dö ut om det längre finns någon efterfrågan.

Känns igen

I butiken syns många skapelser man känner igen från såväl Designtorget som populära inredningsmagasin. Det är allt från skulpturer i keramik och trådslöjd till silversmycken och smide. Ändå är det många av medlemmarna som tvingas ha andra jobb på sidan av för att få ekonomin att gå runt.

De är eniga om att många konsumenter inte förstår vad de betalar för. Många förväntar sig att allt ska vara billigt och massproducerat, att man inte tänker på hur lång tid det tagit, eller vad det kostat att tillverka produkten.

Hoppas fler unga hittar dit

Kooperativet vill därför nu uppmana fler konsthantverkare att fortsätta med sina verk och att ansluta sig till kooperativet för yrkets överlevnad. De hoppas även att fler unga i framtiden hittar till Kocksgatan.

LÄS ÄVEN Hornstull får mini-julmarknad inomhus

– Vi upplever ändå att intresset för konst är stort hos många unga, även om inte så många har hittat hit än, säger Anna Walde.

Konsthantverkskollektivet 125 kvadrat på Kocksgatan 17 föryngras. Foto: Maja Brand

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.