Hjälp. Starta en särskild mottagning för unga som mår dåligt i Botkyrka och Skärholmen, föreslår socialdemokraterna i landstinget, som i tisdags fick igenom sin motion med stöd av Sverigedemokraterna. Foto: Mostphotos

Unga som mår dåligt kan få egen mottagning i Botkyrka

En ny slags snabbmottagning för unga med psykisk ohälsa kan komma att öppnas i Botkyrka och/eller Skärholmen, efter ett oväntat beslut på tisdagkvällen. – Vården är ganska ojämlikt fördelad och vi vill göra satsningen där unga kan ha en extra tuff start, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S).

  • Publicerad 14:40, 13 sep 2017

Den psykiska ohälsan bland unga i Stockholms län har tredubblats sedan 1990-talet och BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) hinner inte med alla som söker hjälp.

Socialdemokraterna i landstinget fick på tisdagkvällen igenom en motion om att inrätta fler öppna mottagningar där unga kan söka hjälp för lindrigare psykiatriska besvär, i första hand i socioekonomiskt utsatta områden.

Modellen finns redan i Nacka, Gustavsberg, Upplands Bro och Farsta och bygger på ett samarbete mellan vårdcentralen och kommunen. Där kan ungdomar söka hjälp för lindrigare psykisk ohälsa, som nedstämdhet och oro, antingen själva eller tillsammans med sina föräldrar.

– Vi tänker oss Botkyrka, Järvafältet och kanske Skärholmen. Psykisk ohälsa bland unga finns överallt. Men vården är ganska ojämlikt fördelad idag och vi vill satsa särskilt i områden där unga kan ha en extra tuff start, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

Frågan ska nu utredas vidare av hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Den styrande alliansen ville inte rösta för S-motionen, som istället gick igenom tack vara stöd från SD.

– Det är första gången vi får genom en motion med SD:s hjälp. Vi har inga diskussioner med SD överhuvudtaget, men vi är glada att förslaget gick igenom, eftersom vi ser ett stort behov, kommenterar Dag Larsson (S).

Liberalerna i landstingsledningen håller med om att man behöver satsa mer mot ungas psykiska ohälsa.

– Men eftersom möjligheten redan finns att skapa sådana här mottagningar tycker vi det är onödigt att lägga pengar på utredningar. Om en vårdcentral i Botkyrka skulle vara intresserad finns det inga hinder, säger Jessica Ericsson (L), ordförande i beredningen för folkhälsa och psykiatri.

Vid sidan av BUP finns idag 43 vårdcentraler i länet som fått extrapengar för att specialisera sig på barn- och ungdomspsykiatri.

– Vi har också satsat på förbättrad upplysning i skolorna kring psykisk ohälsa både riktat till personalen och till ungdomarna, om hur man kan göra för att må bättre och om när och var man bör söka hjälp, säger Jessica Ericsson.

Dag Larsson (S) tycker ändå att det är "mycket snack och lite verkstad" från alliansens sida och menar att motionen kommer att leda till ett ökat tempo i arbetet mot ungas ohälsa.

Hit kan du vända dig idag

Här är de vårdcentraler i Södra Sidan-området som har särskild kompetens inom barn- och ungdomspsykiatri:

Skärholmens BUMM, Bredholmsgatan 4, Skärholmen, 08-680 09 25

BUMM Huddinge, Paradistorget 4, Huddinge, 08-585 848 50

Stuvsta vårdcentral, Stuvstatorget 10, Huddinge, 08-578 384 00

Inga sådana vårdcentraler finns idag i Botkyrka