Den skjutna tonårskillens vänner har skapat en spontan minnesplats vid Brunna IP. Foto: Claudio Britos

Unga sörjer efter skjutningen i Hallunda

Blåljus och sirener dånade mellan lägenheterna och idrottsplanen vid Brunnavägen under lördagsnatten efter att en tonårskille skjutits till döds. Redan på måndagen är avspärrningarna borta. Istället brinner hundratals ljus till minne av den döde.

  • Publicerad 10:32, 12 feb 2019

Solen lyser in över idrottsplanen i Hallunda. Snön har blivit till slask där ungdomar och barn går över gräset vid minnesplatsen under plåttaket. Flera grupper med skolungdomar sätter sig vid de hundratals ljus som brinner vid en bild av den tonårskillen som sköts till döds under fredagskvällen.

En sörjande vänder sig bort och biter ihop för att inte brista i gråt.

Zainab Abbas och Tania Samir går sista året på gymnasiet och har tänt ljus för sin vän.

– Man förstår inte... Man förstår inte att han inte längre finns, säger Zainab Abbas.

Klockan 20.50 på fredagskvällen fick polisen flera samtal om skottlossning.

En ung man sköts med flera skott och fördes snabbt till sjukhus. Polisen spärrade av vid idrottsplatsen och påbörjade en teknisk undersökning. Senare under natten meddelade de att hans liv inte gått att rädda.

Flera vittnen hördes vid platsen, varav tre stycken togs med in till förhör.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Avskedsord. Sörjande lämnade lappar med minnestexter till minne av sin vän. Foto: Claudio Britos

På lördagen började polisen en trygghetsskapande insats i området.

– Det är för att både fånga upp uppgifter och göra iakttagelser men även för att kunna stödja och söka upp ungdomar som har berörts av det som har hänt, eller medborgare i största allmänhet som behöver prata med polisen, säger Botkyrkas närpolischef Erik Åkerlund.

Hur är det nu i området?

– Det är lugnt i området. Mycket folk var ute, vid de minnesplatser som finns, men även vid de som ungdomarna har skapat själva. Vi kommer fortsätta ha en resurs som jobbar med att finnas tillhands i området kring platsen.

Är polisen beredd på att sådan här händelse kan besvaras med mer våld?

– Alltid när ett grovt brott inträffar, speciellt om någon blir dödad, så tittar vi särskilt på det. Vi är noga med att jobba nära i området för att fånga upp alla signaler som kan vara relevanta.

Senare på lördagen anhölls fem personer, skäligen misstänkta för brottet. En av de misstänkta släptes under måndagen, men kvarstår som misstänkt. Åklagare Ida Arnell säger att det ännu är för tidigt att säga något om motivbilden bakom mordet.

– Det är fyra som sitter kvar, och en som har släppts. I övrigt finns det inget jag kan säga. Det är så pass tidigt i förundersökningen, säger hon.

Även kommunen har mobiliserat i området med områdessekreterare och nattvandrare.

Framför allt skolungdomar rör sig mellan minnesplatsen, idrottsplatsen och skolområdet under måndagen. Flera polisbilar syns till vid platsen.

En äldre kvinna pratar, kramar och lyssnar på barnen. Med gravljusen har sörjande skrivit "Vila i frid" och stora hjärtan runt porträttbilden på den mördade killen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android