Varmt. Innan löpträningen sätter igång värmer alla upp tillsammans. Foto: Claudio Britos

Unga springer för ett tryggare Tumba

En löpträningsgrupp i Tumba har blivit störst i Sverige. Med runt 30 ungdomar varje vecka gör det södra Botkyrka tryggare, säger Noelle Francisco, programansvarig på Löparakademin.

  • Publicerad 16:51, 17 okt 2018

Vid halv sex-tiden trillar de in, en efter en, på fritidsgården Lagret i Storvreten. Några slår sig ner i sofforna, andra spelar bordsfotboll.

Runt biljardbordet samlas Cassandra Ripert och Nymue Rebolledo. De är båda 15 år och har varit med i Löparakademin sedan i somras.

– Vi får många blickar när vi springer. Det är nog mycket folk som undrar vilka vi är, säger Nymue.

Hon hade inte gett sig ut och sprungit om hon var ensam, tror hon. Det är det stora sammanhanget som gör det kul. Dessutom ger det möjlighet att få nya kompisar.

– Jag har lärt känna många från andra skolor sedan jag började här, säger Cassandra.

Att ungdomar från olika skolor och olika delar av Botkyrka ska träffas är också en av tankarna bakom Löparakademin. Programansvarig för södra Botkyrka är Noelle Francisco. Hon såg ett behov av en positiv gemenskap.

– Vi är i områden som är socio-ekonomiskt utsatta och där man ofta ser unga i kriminalitet. Och att då se en grupp ungdomar som springer tillsammans, det sprider en känsla av trygghet för alla i området, säger hon.

Löparakademin riktar sig framförallt till unga i årskurs nio och utöver träningen en dag i veckan hålls också workshops där man pratar om framtidsvisioner och personliga mål. Den som är med under minst 14 träningar och två workshops får ett par löparskor.

– Vi har hållit på i två år. Första året var det runt 15 ungdomar. Året efter var det dubbelt så många. Och i år är vårt program i södra Botkyrka störst i hela Sverige, säger Noelle.

Om jag ska vara ärlig så började jag för att jag ville ha skorna. Men nu gör jag det inte för skorna längre, utan nu gör jag det för att det är kul.

I väntan på att löpningen ska börja sluter Daniel Moreno upp kring biljardbordet där Nymue och Cassandra spelar. Han känner Cassandra sedan de gick i samma förskoleklass, men nu går de i olika skolor och har inte haft kontakt på många år. Inte förrän nu, när de båda hamnade i Löparakademin.

– Om jag ska vara ärlig så började jag för att jag ville ha skorna. Men nu gör jag det inte för skorna längre, utan nu gör jag det för att det är kul, säger Daniel.

Han går i Falkbergsskolan och det var på skolan han först fick höra om Löpakademin. Att besöka skolor har varit ett sätt för föreningen att nå ut även till de som inte vanligtvis hänger på fritidsgården. Och det verkar ha lyckats, för nu finns här elever från sex olika skolor, runt om i södra Botkyrka.

Har lärt känna många

Från Storvretskolan kommer Ruhi Sherzad. Han berättar att han gillar att träna och hade han inte tränat löpning här hade han gymmat istället. Men att träna ihop med andra är kul, tycker han.

– Vi har många utmaningar och tävlingar mellan varandra. Och jag har lärt känna väldigt många runt om i södra Botkyrka, säger han.

Så blir klockan 18 och det är dags för löpträningen att börja. Noelle berättar om kvällens löprunda.

– Vi kommer springa åtta kilometer i kväll. Vi värmer upp som vanligt och sen springer vi ett varv runt badhuset och sen ner till Hågelby, ropar hon över sorlet av röster.

Och så ger sig alla iväg. På vägen ner mot badhuset passerar de en äldre dam som nyfiket kikar på de drygt 30 springande ungdomarna. Nymue har rätt: De drar till sig många blickar.

Väntan. Ruhi Sherzad, Daniel Moreno och Nymue Rebolledo spelar biljard i väntan på att löpträningen ska börja. Foto: Claudio Britos

Detta är Löparakademin:

En ideell förening som genom träning och mentroskap vill ge ungdomar stärkt självkänsla, redskap för att jobba målinriktat och kunskap om en hälsosam livvstil.

Löparakademin i södra Botkyrka har löprundor på runt sju kilometer varje tisdag.

Målet är att springa tio kilometer.

Har varit med i två avsnitt av TV4-programmet Sverige springer. I programmet besökte löparen Isa Galvan Löparakademins träningar och workshops.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.