VERNISSAGE. Här är åtta av de unga konstnärer som ställer ut i Galleri Utkiken i Ekerö centrum under maj. Foto: Lisa Halldén

Unga ställer ut i Ekerös galleri

Ung konst är ofta något som görs hemma i rummet utan att visas upp för omvärlden. Det ville Galleri Utkiken ändra på. Välkommen på en alternativ vernissage!

  • Publicerad 14:37, 30 apr 2020

Vi går på fotbollsmatcher och dansuppvisningar för att se ungas fritidsintressen, men konsten göms ofta undan, menar Maud Edvardsson, kulturproducent i Ekerö kommun.

– Det är något som oftast görs hemma på rummet och som är osynligt för oss andra. Vi ville se om vi kunde ändra på det, säger hon.

Tillsammans med ungdomsbibliotekarien Frida Eriksson efterlyste hon konstnärer i åldrarna 13 till 20 år som ville visa upp saker de skapat.

– Vi fick konstverken förra veckan och det var fantastiskt att se dem. Så många spännande verk som spänner över så många tekniker, med så många personliga uttryck, säger hon.

Från början var både workshops och en ordentlig vernissage planerad. Coronapandemin slog effektivt undan benen på de planerna. Men utställningen hänger mellan 4 maj och 4 juni och Maud Edvardsson hoppas att många ändå tar sig dit för att se verken.

– Håll distans till varandra, men inte till konsten, säger hon.

Foto: Lisa Halldén

Frida Karlholm, 13 år, har målat sina tavlor i akvarell och tusch. Hon hörde om att galleriet sökte konstverk genom att affischer som satt i hennes skola. "Det känns ganska nervöst att ställa ut".

Foto: Lisa Halldén

Ylva Wade, 13, har med ull, fuskpäls, ståltråd och "något annat konstigt material" gjort fantasidjur. Inspirationen kommer från en video på Youtube.

Foto: Lisa Halldén

Eira Svenheden, 14, har gjort en målning av en guppyfisk, ett virkat konstverk och skulpturer i ståltråd till utställningen. "Jag fick ståltråd i födelsedagspresent. Jag hade tänkte göra det runt gips men så började jag med den stora hunden och så blev det så här".

Foto: Lisa Halldén

Ea Schiöld, 15, har gjort ett konstverk på dator av en karaktär från ett serie. Hon har också gjort en käpphäst och komponerat ett musikstycke för piano. "De hör ihop alla tre".

Foto: Lisa Halldén

Miranda Malmer, 14, har skapat sina konstverk på en ipad. Figuren på bilden är hennes egen fantasikreation. "Jag tänker att den finns i slummen i en storstad eller i en apokalyptisk värld".

Foto: Lisa Halldén

Aleksej Livebrant, 13, ritar mycket och när han vanligtvis målar är det ofta med milda akvarellfärger. "Att måla med så här skarpa färger är nytt för mig".

Foto: Lisa Halldén

Anton Rosén, 13, har alltid gillat att rita. Till utställningen har han målat tre små målningar i akryl, ett porträtt på Rihanna med blyerts och en akvarell. "Nöjdast är jag nog med min målning av frihetsgudinnan".

Foto: Lisa Halldén

Nina Ohberg, 20, har flera verk i utställningen, bland annat denna krokiskiss i kol. "Jag gick en konstkurs och då lärde jag mig mycket om det här. Det är stor skillnad att måla av någon som sitter framför en på riktigt".

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt