Siri Tornberg och Elsa Elgerstedt börjar lägga grunden på hunden Hedda som ska symbolisera Östermalmsbornas kärlek till de fyrbenta. Foto: Sacharias Källdén

Unga tolkar Östermalm med ny muralmålning

I början av veckan drogs den första penseln på den gråa strukturen som är gångbron över Valhallavägen. Stadsdelens unga har fått uppgiften: fånga känslan av Östermalm på två stora pelare.

  • Publicerad 07:37, 21 jun 2018

Det känns fint att få göra avtryck i ens egna område

Efter ett medborgarförslag och många samtal vid pop up-parken på Valhallavägen förra sommaren stod det klart: den gråa gångbron utanför Fältöversten är tråkig, tråkig, tråkig. Men vad ska göras åt det? En muralmålning såklart!

15 sommarjobbande ungdomar mellan 16 och 19 år började i veckan arbetet med att fylla pelarna med färg. Det här är en del av ett pågående samarbete mellan staden och Kulturskolan Unga berättar, tidigare har liknande muralmålningar gjorts i Tensta, Skärholmen och Bagarmossen.

– Det lyfter en annars tråkig plats. Sedan blir det ett fint möte mellan ungdomarna och de som rör sig här, säger Frida Lindberg, en av tre handledare på plats.

Intervjuade Östermalmsbor

Ungdomarna, som alla bor i stadsdelen, började projektet med att gå runt på stan och fråga personer vad de förknippade med sitt Östermalm. Det populäraste var: kärleken till grönområdena, Kaknästornet, ljuset från uteserveringarna, träning på Östermalms IP, hundar, Magdalena Ribbing – och en tjej som tar en selfie.

– Det är faktiskt en bild på mig när jag tar en selfie. Det känns coolt med kontrasten mellan djurgårdsstatyn på Tor och tjejen som tar en selfie på samma yta. Gammalt och nytt, säger Greta Örtengren.

När de samlat in förslagen ritade de upp egna skisser utifrån fotografier. Där fick också egna personliga element komma fram.

– Det här är min grannes hund Hedda. Det känns fint att få göra avtryck i ens egna område, och det är coolt när konsten flyttar till offentliga platser och blir mer tillgänglig. Att du kan sitta på en buss och se konst, säger Elsa Elgerstedt.

En sak fattas

Av alla motiv finns det en Östermalmsgrej som William Ahrsjö inte tycker kom fram.

– Pengar. När jag tänker på Östermalm tänker jag mycket pengar. Men när vi frågade runt så lyfte de flesta naturen och parkerna. Så det fokuserade vi på i första hand.

Nyfiken på hur slutresultatet blir? Vernissagen äger rum torsdagen den 28 juni klockan 16.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.