Viktigt. #metoo har gett möjlighet att prata mer om sexuella övergrepp tycker Moa L, Moa B, Emelie, Larina, Hugo och Max. Foto: Lisa Halldén

Unga: Viktigt att prata om övergrepp

En #metoo-våg sveper över världen och plötsligt pratar alla om sexuella övergrepp. Mälarö Tidning träffade några nior i Tappströmskolan för att höra deras tankar.

  • Publicerad 14:52, 25 okt 2017

Allt som inte är ett ja är ett nej.

Det började med en uppmaning till kvinnor att skriva #metoo på sociala medier om de blivit utsatt för sexuella övergrepp eller trakasserier. Nu har tusentals kvinnor världen över delat med sig av sina erfarenheter.

På Tappströmsskolan har niorna pratat mycket om upproret och de normer som ligger till grund för sexuella övergrepp och trakasserier. Läraren Lotta Wilhelmsson har tagit tillfället i akt att prata om normer, könsroller och civilkurage, med Me too som utgångspunkt.

– Jag skrev up Me too på tavlan så fick de spåna fritt. Och sedan pratade vi om vad det beror på, för det är så jag känner att vi i skolan kan jobba förebyggande, genom öppenhet, diskussioner och reflektioner, säger Lotta Wilhelmsson.

De elever som Mälarö Tidning pratar med är eniga om att det är viktigt att öppet prata om sexuella övergrepp.

– I och med #metoo har kvinnor och tjejer vågat komma fram och berättat sin historia. Och det är så himla viktigt för det visar också att man inte är själv och att det inte är okej att det händer, säger Emelie.

– Och det visar också hur många det är som blir utsatta. Det händer ju dagligen, säger Moa L.

En kampanj som #metoo gör det lättare att prata om övergrepp, tror Max.

– Det hjälper tjejerna för de kan visa att de inte tycker det är okej och att vi måste respektera det. Att det är deras kropp och de som bestämmer över den, säger han.

Hugo tror också att kampanjen gör det lättare att säga ifrån.

– Harvey Weinstein, som det här började med, hade mycket makt så ingen har vågat säga åt honom i alla år. Med den här hashtaggen så går det att anklaga honom.  

Det är viktigt att prata mer om vad som räknas som ett övergrepp, så att alla får veta var gränserna går, menar ungdomarna.

– Jag tror att många killar förstår den stora gränsen, att det inte är okej att våldta. Men de förstår inte de små gränserna. Och de måste känna in gränserna hos varje person. Och vet man inte gränsen får man ta reda på den, säger Moa B.

– Allt som inte är ett ja är ett nej, säger Moa L.

– Ja, precis. Det är allt man egentligen behöver tänka på. Att jag är tyst är ett nej, säger Emelie.

Tjejerna är eniga om att det är killarna som behöver prata om detta, eftersom det är deras beteende som behöver ändras. Men det är svårt att få dem att förstå allvaret menar de. Ofta skojas det bort eller så undviks ämnet helt.

– Vi vet killar som varit på tjejer och som lägger ut #metoo för att skämta om det, säger Emelie.

– Många killar vill inte prata om det. De tror inte att de någonsin kommer göra något sådant, men om några år kanske de sitter där och har inte hört på och vet inte var gränsen går, säger Larina.

Men Max håller inte med.

– Jag är helt säker på att många killar redan vet var gränsen går. De vet redan och det är därför de inte vill prata om det, för det är mest att repetera saker de redan vet.

Men tjejerna menar att man behöver fortsätta prata om det regelbundet. Pratar killarna inte om det så kommer de inte heller veta var gränserna går, menar Emelie.

– Och det gäller alla gränser. För vad man kan skicka, eller skriva, eller säga. Vi måste visa killarna att det är ingenting de kan skämta om. Det är dags att lägga ner nu, säger hon.

Det här är #Metoo:

5 oktober rapporterar New York Times att en mängd kvinnor anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier och övergrepp.

På Twitter uppmanande skådespelaren Alyssa Milano alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade att skriva ”me too” som status för att belysa omfattningen av problemet.

På Tappströmsskolan har ett normkritiskt pedagogiskt arbete inletts, med avstamp i uppropet, inom Livskunskapen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Klart: Här är första bussen med flexibla nattstopp

Nyheter Nu kan du hoppa av närmare ditt hem I höst ska idén med nattstopp på bussen sjösättas. Först ut att testa den nya idén kan bli buss 396 mellan Bromma och Stenhamra.måndag 21/5 11:45

Renoverade banor ger nystart för tennisklubb

Nyheter Nu blåser Stenhamra tennisklubb liv i en insomnad tradition. På lördag blir det Tennisens dag igen.måndag 21/5 8:36

Oppositionen är redo att styra

Nyheter Ekeröalliansen ska inte luta sig tillbaka och tro att de sitter säkert i förarsätet. Det menar oppositionsrådet Hanna Svensson (S) som laddar för ledning.fredag 18/5 15:02

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter