Bodur Semir intervjuar Tidningen Årsta/Enskedes reporter Eva Tonström och kompisen Marija Manojlovic filmar. "Tidigare hade jag fobi att prata inför folk och stå framför kameran, men det är lugnt nu", säger Bodur. Foto: Erik Simander

Unga visar sitt Östberga på tv

I tio år har Östberga TV gjorts av barn och unga i området. Nu är frågan: Vilken roll ska den superlokala tv-gruppen spela i framtiden?

  • Publicerad 20:12, 22 nov 2017

– Vad inspirerade dig att bli journalist?

– Hur länge har du jobbat som det?

– Är det lätt eller svårt?

En omvänd situation har uppstått i ett hörn inne på Östberga fritidsgård. Tre ungdomar gör ett tv-inslag där en person intervjuar och två filmar en slumpmässigt utvald person – det vill säga mig.

Film om ensamkommande

Varje vecka håller Östberga TV på med minst två lokala filmer, tv-inslag eller reportage parallellt och så har det sett ut de senaste tio åren. Mellan fem och tio barn och ungdomar i åldern 10-17 år jobbar med filmerna och gemensamma nämnaren är att de bor i Östberga. Oftast börjar det med en idé från någon av ungdomarna.

Det senaste stora projektet är en film om och med ensamkommande ungdomar som bor, eller har bott, i Östberga. De kommer från olika länder, bland annat Afghanistan, Eritrea och Syrien.

– Filmen ska bli cirka en timme lång och byggs upp runt porträtt på fyra-fem olika personer med olika bakgrund och olika berättelser, säger Georgios Xyftilis, lärare och projektledare för Östberga TV.

– Jag ville vara med och berätta hur det är att komma hit som ensam flykting och vägen hit, säger Abdlrahim Zeynu från Eritrea, som både filmar och medverkar i filmen.

Delar av filmen kommer att bestå av stillbilder som killarna har tagit under sin väg till Sverige.

Filmarbetet på is just nu

Från början var 50 procent av Georgios tjänst avsatt för Östberga TV, nu gör han film på håltimmar inom ramen för sin tjänst som fritidsledare på Östberga fritidsgård. Gården, liksom Dalens kvartersgård och Årsta fritidsgård, gick över i stadsdelens regi i somras och sedan dess ligger allt filmarbete på is.

Orsaken är att det är oklart i vilken form och omfattning Östberga TV ska drivas framöver. Under tiden sänds repriser på den öppna kanalen där de har fasta sändningstider varje vecka.

– Vi sitter just nu och diskuterar och tänker vilken roll Östberga TV kan ha i framtiden, hur vi kan bygga upp en verksamhet där barn och ungdomar kan få kunskap och träna på att jobba med media och kommunikation, säger Stefan Holmgren, ny enhetschef för kultur och fritid i Enskede-Årsta-Vantör.

– Vi ser en potential i Östberga TV och senast i januari bör vi ha kommit fram med ett förslag, tillägger han.

"Vi visar livet i Östberga"

På frågan till ungdomarna vad Östberga TV fyller för funktion, kommer svaret utan tvekan.

– Vi kan visa en annan sida av Östberga, visa vad vi gör här, säger Bodur Semir, som ofta sköter intervjuerna i deras tv-inslag och reportage.

– Att Östberga är en plats där alla känner alla, livet här, tillägger kompisen Marija Manojlovic

Östberga TV

Startades 2007 på Östberga fritidsgård. De stöds ekonomiskt av, förutom Stockholm stad, flera organisationer, fonder och stiftelser. Östberga TV är dels en egen förening, dels en del av Östberga fritidsgård. Deras filmer läggs upp på https://vimeo.com/ostbergatv och sänds på Öppna kanalen (www.oppnakanalenstockholm.se) på måndagar 21.30 och tisdagar klockan 14. De finns också på Facebook/Östberga TV-grupp, den egna YouTube-kanalen ÖstbergaTV och har en egen sajt www.ostbergatv.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43