Konstnärliga fasader. Konsten som Rinkebyskolans elevers skapar, kommer att projiceras på sex fasader kring Rinkebystråket. Foto: Sofia Lindestad, Familjebostäder

Ungas konst ska lysa upp Rinkebystråket

Nu ska Rinkebystråket få en ny, tillfällig look. Det är elever från Rinkebyskolan som sätter färg på fasaderna. Ett sätt för unga att göra avstamp i stadsbilden, menar projektledaren.

  • Publicerad 11:30, 13 jan 2020

Det livar verkligen upp området

För drygt fyra år sedan gjorde det kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder en satsning på konst i Rinkeby. Med hjälp av projektorer lyste de då upp vitmålade fasader med akvareller, och nu i veckan är det dags igen.

Med stöd av de konstnärliga ledarna Marianne Lind och Stina Wollter, samt Familjebostäder, har alla elever från årskurs sju i Rinkebyskolan skapat konst som ska liva upp i området på nytt.

– Det är sex konstverk som med hjälp av rejäla projektorer ska lysa upp sex fasader i Rinkeby vid skymning och framåt, berättar projektledaren Elin Sundqvist.

Eleverna har utgått från sin egen kropp och identitet i skapandet och avbildat sin figur, i full storlek, på ett stort papper. Dessa återfinns i olika positioner och konstnärerna har fått med detaljer som kepsar, en viss sorts byxor och bollar. Detta har sedan klippts ut i silkespapper, vilket bildat verken.

– Det blir lite som akvarell, väldigt effektfullt. Det är 36 olika kroppar som delats in i sex olika konstverk och eleverna själva har sedan namngett verken, fortsätter Sundqvist.

"Identitet för platsen"

Det färdiga resultatet trycks på en glasskiva som projiceras upp stort på sex olika fasader i och kring Rinkebystråket. Konstinstallationen invigs klockan 16:00, tisdag 14 januari.

– Jag tycker att det verkligen livar upp området och skapar både något personligt för eleverna och också något gemensamt. Konsten har skapat en stor stolthet hos eleverna, säger Elin Sundqvist.

Konstverken är ett sätt för ungdomarna att bidra till stadsbilden, menar hon.

– Det blir en identitet för platsen där vi velat att unga sätter avtryck och även gör avstamp i stadsbilden. Dessutom lyser konsten upp och gör området tryggare.

Stockholm Direkt