Muralmålare. I tre veckor jobbar femton ungdomar från området med Björkhagens nya konstverk. Foto: Cristina Blendea

Ungdomar färglägger Björkis betong

Under bron vid Björkhagens tunnelbana börjar ett stort konstverk ta form. Knutna nävar, stressade tjejer och katten Cato tar plats på betongen när områdets egna ungdomar får bestämma.

  • Publicerad 09:19, 1 jul 2020

Björkhagens femton muralmålare är sommarjobbare från Söderort, bosatta i orter längs med linje 17. En av dem är Bagisbon Patricia Abdulnor, 15:

– Vi gör lite annorlunda grejer än andra sommarjobbare, så det är kul. Första veckan skissade vi på idéer och veckan därpå började vi arbetet. Nu målar vi, säger hon.

Arbetet görs på uppdrag av Skarpnäcks trafikförvaltning och pågår i totalt tre veckor. Projektet är en del av stadsdelens arbete med trygghet och prevention.

– Det här är en betongkonstruktion som är ganska grå och tråkig annars, en plats som upplevs otrygg av boende i området, säger Cristina Blendea, mediepedagog på kulturskolans Unga berättar, som är en av muralmålarnas handledare.

Patricia Abdulnor, 15, har målat en klocka med vingar i taket. Foto: Cristina Blendea

Foto: Cristina Blendea

"Tiden flyger iväg"

Dels genom egna idéer och dels genom intervjuer och en fotostudie av området har ungdomarna själva fått utforma de idéer som nu tar form. Temat för i år: I mitt huvud.

Muralen kommer bland annat innehålla en stressad tjej, ett tunnelbanetåg, en skejtande kille, katten Cato och en knuten näve för Black lives matter. Det sistnämnda är något som känns väldigt aktuellt för årets grupp ungdomar, berättar Cristina Blendea.

Patricia Abdulnor målar en klocka med vingar.

– Varje person gör sin egna lilla grej liksom, men de smälter ihop, det ser bra ut. Mitt motiv symboliserar att tiden flyger iväg, så man måste ta till vara på tiden.