Fler ungdomar mår dåligt. Foto: Mostphotos

Ungdomar fortsätter må allt sämre

Ungdomar i länet mår allt sämre. Samtidigt brukar de mindre tobak och alkohol, visar en ny undersökning.

  • Publicerad 16:57, 15 maj 2019

Ungdomar i Uppsala län mår allt sämre. Det visar den undersökning som Liv och hälsa ung gjort i Uppsala län vartannat år sedan 2005. I enkäten har elever i årskurs 7, 9 och årskurs 2 på gymnasiet har fått svara på frågor om sina levnadsvanor och livsvillkor.

2011 uppfattade 90 procent av pojkarna och 81 procent av flickorna att de allmänt sett mådde bra eller mycket bra. Nu, åtta år senare har detta sjunkit till att 80 procent av pojkarna och endast 60 procent av flickorna uppfattar att de mår bra eller mycket bra.

– Att vi har en fortsatt negativ utveckling av hur ungdomarna mår är oroväckande. Och vi vet att det finns ungdomar som har en större ohälsa än andra. Exempelvis om man är orolig för sin familjs ekonomi, eller har funktionsvariationer eller en annan sexuell läggning än heterosexuell, säger Carin Östling, utvecklingsstrateg på Region Uppsala.

Resultatet av undersökningen visar också att fler ungdomar helt avstår både tobak och alkohol.

– Det är roligt att se att färre unga brukar exempelvis alkohol. Men vi kan inte slå oss till ro med en utveckling som visar att särskilt unga tjejer mår allt sämre. Ett krafttag behövs för att hantera den ökande psykiska ohälsan, och både av oss i regionen och av kommunerna, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande för utskottet för hälso- och sjukvård.

BLÅLJUS: Tacka hunden (och vittnen) för att BMW-tjuvar på Korsängen kan vara fast

Nyheter Vaken allmänhet är en stor hjälp för polisen. God polisintuition också. Helgen gav exempel på båda delar.måndag 25/5 14:16