UNGDOMSRÅDET. Emelie Thorén välkomnar andra ungdomar i Sollentuna att engagera sig i ungdomsrådet. Foto: Anton Kyhlbäck

Ungdomar lyfter frågan om sexuella trakasserier

Det går att göra mer i arbetet mot sexuella trakasserier. Det tycker ungdomsrådet i Sollentuna som nu anordnar en dag på just det temat.

  • Publicerad 17:00, 13 sep 2019

En grupp ungdomar från Sollentuna håller på att anordna ungdomens dag med tema sexuella trakasserier och har bjudit in högstadieskolorna för att uppmärksamma ämnet. Emelie Thorén är ordförande i ungdomsrådet.

Den 17 oktober hålls ungdomens dag.

– Vi kommer ha föreläsningar om sådant som samtyckeslagen. Vem man ska vända sig till om man har blivit utsatt, hur man gör en anmälan, och hur man konkret motverkar sexuella trakasserier, säger hon till SollentunaDirekt.

Ungdomsrådet i Sollentuna har ett medlemsantal på strax över 100 personer.

Rådet arbetar för att lyfta ungdomarnas röster – vad det än kan handla om – och i samråd med politiken förverkliga deras visioner. Förra året hade ungdomens dag temat ungt engagemang och året innan psykisk ohälsa bland unga.

Varje år har ett nytt tema.

– Vi skapar evenemang för ungdomar, lyfter fram deras röster, och får tycka till i samråd med politiken om att förverkliga våra visioner.

Vad kommer ni prata om, som är viktigt i det här temat?

– Framförallt att uppmärksamma problematiken. Att skolorna vet hur man hanterar det, när något har hänt, och för ungdomarna handlar det om att prata om vad för typ av beteende man accepterar och sätter gränser efter det, säger Emelie Thorén.

Emelie Thorén går sista året på gymnasiet, på Södra Latins Gymnasium, och är uppvuxen i Landsnora. Årligen väljer Ungdomsrådet ny ordförande och sedan ett halvår tillbaka har Emelie Thorén hållit i ordförandeklubban.

Ungdomsrådet är ett partipolitiskt och religiöst obundet råd, så kallat remissorgan, i kommunen. Personer mellan 13 och 23 år får genom gruppen en möjlighet att lyfta frågor, säga till om sådant som politikerna bestämmer – och hitta på aktiviteter.

Hur gör man om man vill börja engagera sig?

– Om du är mellan 13 och 23 år kan du antingen bli passiv medlem, och få information om våra evenemang, eller aktiv medlem och vara med på mötena. Det är bara att komma hit, och du behöver inte vara expert på något. Det räcker att vara ungdom i Sollentuna.

Mer info

Ungdomsrådet

Ungdomsrådet ska stärka ungdomars möjligheter att påverka i Sollentuna kommuns frågor som rör ungdomar och barn. Rådet består för tillfället av tio aktiva medlemmar, i åldrarna 13 till 23 år, som träffas varje måndag på Arena Satelliten. Målet är att skapa ett "fungerande system för reellt ungdomsinflytande" i kommunen där unga möter politiker.

Sexuella trakasserier

Unga kvinnor mellan 16 och 24 år är den mest utsatta gruppen för sexualbrott. År 2017 uppgav 34,4 procent i gruppen att de har blivit utsatta och nästan hälften av alla unga tjejer har varit med om någon på nätet som försökt få dem att prata om sex eller skicka bilder med sexuellt innehåll när de inte har velat det.

Källa: Sollentuna kommun och Tjejjouren.se

Visa merVisa mindre