Design. Astrid Lindén och kompisarna, syskonen Märta och Edith Höglund, arbetar tillsammans med arkitekten Johanna Bratel från kollektivet Disorder. Deras former ska bli en del av fasaden på mötesplatsen Hörnet. Foto: Mikael Andersson

Ungdomar sätter färg på Täbys fasader

Genom fantasi, form och färgad plåt ska ungdomar och konstnärer sätta färg på Biblioteksgången i Täby centrum. Här har mötesplatsen Hörnet agerat "målarduk" för ungdomarnas kreativitet.

  • Publicerad 12:19, 4 dec 2019

I tre dagar har en del av mötesplatsen för högstadieungdomar, Hörnet, delvis förvandlats till en arkitektbyrå. På de utställda borden ligger urklippta former i olika färger och ungdomar från Täby spånar på idéer.

– Igår tog vi fram de här formerna som vi jobbar med idag, de föreställer allt möjligt – potatismos, Täby, en katt. De är abstrakta, säger arkitekten Johanna Bratel från kollektivet Disorder.

Tanken är att kommunen ska göra om hela Biblioteksgången, med nya sittplatser, mer växter och bättre gång- och cykelvägar. En stor del av förändringen är konsten och mötesplatsen Hörnet blir den första fasaden att förändras.

Strålkastare ska belysa plåten

Allt startade med att kommunen under året gick ut med en konsttävling där 100 konstnärer och arkitekter skickade in bidrag på hur de ville förändra gången i centrum. En av vinnarna blev landskapsarkitekterna och kollektivet Disorder som tagit sig an att förändra mötesplatsens fasader.

– Vår tanke är att skapa tillsammans med ungdomarna som går till Hörnet. Det är en plats för dem och vi vill att de tar plats i det offentliga rummet, säger Karin Andersson från Disorder.

Genom en workshop har de tagit till vara på ungdomarnas idéer, och runt 40 unga från Täby har deltagit.

– Vi har fört samtal med alla ungdomar och vi kommer att basera konstverket på det som de gillar och som de skapat i dagarna, säger Karin Andersson.

Konstverket skapas med perforerad plåt som lackas med färg och lyses upp av strålkastare. Verket kommer att sättas högt upp på hörnet av fasaden.

Testar. Arkitekt Karin Andersson från Disorder håller upp olika perforerade plåtar mot utställda strålkastare. De olika hålen skapar skuggor på fasaden. Frågan är vilken som passar bäst? Foto: Mikael Andersson

När TäbyDirekt besöker skapandet sista dagen är syskonen Märta och Edith Höglund på plats ihop med vännen Astrid Lindén.

De har alla tre varit med i skapandet av konstverket under eftermiddagen. Utanför Hörnet har mörkret lagt sig och vid utgången har strålkastare i olika färger och med olika styrkor ställts upp.

– Tanken nu är att vi ska se hur ljuset och plåtarna ser ut tillsammans, hur effekten blir, säger Karin Andersson och håller upp en plåt i taget.

Invigning i april

Lamporna kopplas in en i taget och alla blickar går mot fasaden när skuggor från plåten skapas.

– Jag tycker den med störst hål i, den syns bäst, säger Märta Höglund.

– Ja, den andra smälte in mer än vad jag trodde, säger Karin Andersson.

Idag är första dagen Märta Höglund och vännerna besöker Hörnet. Märta tycker att idén med lysande fasader passar bra på platsen.

– Vi hittade inte hit idag ens, vi fick ringa en kompis som förklarade hur man skulle gå. Om man lyser upp det så blir det enklare, säger hon.

Invigningen är planerad i april och tjejerna berättar att de ser fram emot att se konstverket på plats.

– Det ska bli kul att få se vilka färger det blir och det är väldigt kul att vi fick vara inkluderade, säger Märta Höglund.

Biblioteksgången

38 miljoner kronor beräknas hela projektet att gå på.

Två miljoner kronor beräknas konsten kosta.

450 meter långt är själva stråket som ska göras om, med start vid Storstugan och slut innan bron som leder till Tibblebadet.

2016 startade planerna med att förändra gången.

I april kommer kostverket vid Hörnet invigas. Totalt ska tre konstverk skapas i Biblioteksgången. Det kommer även bli ett schackbräde på Stråket, där människor själva blir spelpjäser, och utanför biblioteket ska en skulptur i rostfritt stål på plats.

Visa merVisa mindre