Övertygade. Rizk Issa, Robin Aygun och Curt Ahnström tror att skillnaden kommer märkas snart. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Ungdomar ska fixa tryggheten i Sätra centrum

Vill du inte gå hem själv från Sätra centrum? Tryck på en knapp så får du sällskap. Nu ska Sätras unga både få en mötesplats och en chans att själva öka tryggheten i området.

  • Publicerad 11:06, 13 jul 2017

– Imorgon ska vi ut och göra en egen trygghetsundersökning. Sen ska vi följa upp det om några månader och jag är helt säker på att det kommer märkas skillnad!

Robin Aygun, ledare för ungdomsorganisationen Ung Arena, är entusiastisk. Snart ska de slå upp portarna till en helt ny mötesplats i Sätra. Och samtidigt ska Sätras unga själva få en chans att öka tryggheten i området genom att fungera som trygghetsvärdar.

– Behöver någon hjälp med att bära hem matkassarna, eller om någon känner sig otrygg och inte vill gå hem själv ska vi finnas där, säger Robin Aygun.

Bredängs unga vill starta nattvandring med pensionärerna

Även en "trygghetsknapp" ska installeras i centrumet, som ska vara kopplad till mötesplatsen. Den som känner sig otrygg ska kunna trycka på knappen och få hjälp av trygghetsvärdarna.

Just nu jobbar Ung Arena för fullt med att få i ordning på mötesplatsen. I tvåvåningslokalen ska de bedriva allt ifrån läxhjälp, workshops och filmkvällar för ungdomar till trygghetsvandringar och datakurser för pensionärer. Den ska också vara öppen för alla andra som vill vara där – som nattvandrare, föreningar och idrottsklubbar.

– Men även pensionärer som kanske sitter hemma och är uttråkade ska kunna komma förbi på en kopp kaffe. Då kan de träffa ungdomarna och få ett utbyte mellan generationerna, säger Robin Aygun.

Centrumet finansierar

Projektet går under arbetsnamnet Trygga Sätra och finansieras de första fyra månaderna av centrumets ägare, Issa Förvaltningskompaniet och Sätra förvaltning AB. De hyr lokalen av SL och ger föreningen en startbudget.

Men de hoppas att fler – som stadsdelen, SL och handlare – vill vara med och hjälpa till framöver.

– De flesta har ambitionen att Sätra ska bli bra, men på många håll går det långsamt. Vi sätter igång direkt och det här är ett första steg från vår sida. Men vi kan inte lösa samhällsproblemet själva, det krävs att fler hjälper till, säger Curt Ahnström, vd för Sätra förvaltning AB.

– Det kan räcka med att en butik donerar lite läsk och godis till en filmkväll. Hur ska unga ens tänka på att kasta sten på deras ruta då? Det blir en win-winsituation för alla, säger Rizk Issa.

Vakter inte rätt väg

Tidigare i år skrevs det mycket om centrumet. Handlare vittnade om hur de utsattes för snatterier, hot och trakasserier. På kort tid drabbades centrumet av rån och rånförsök. Flera Sätrabor skrev till stadsdelen och önskade kommunala ordningsvakter.

Centrumägaren lovar: vi fixar väktare i Sätra C inom några veckor

Men det är inte rätt väg att gå, tror varken centrumets ägare eller Robin Aygun.

– Jag jobbar själv som ordningsvakt och vet att det inte skulle fungera. Det är bara de som bor i området som har kraften att förändra området och vi måste få med oss de unga i det arbetet. Med det här får vi en stadig grund att stå på, säger Robin.

Trygghetsarbetet i Sätra

Sedan några månader tillbaka finns stadsdelens medborgarvärdar, som tidigare bara jobbade i Vårberg, på plats även i Sätra.

Arbete pågår också för att få till trygghetskameror i centrumet och att en företagarförening ska bildas.

På några års sikt är centrumägarens plan att riva hela den gamla 1960-talsbyggnaden och ersätta den med ett modernt, öppet torg, omgivet av 2000 nya bostäder.

Vill du vara med i projektet Trygga Sätra på något sätt? Kontakta dem via www.satracentrum.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.