Upptäcktes. Skogsbranden i Lindholmen upptäcktes i god tid tack vare några hjältemodiga kommuninvånare. Foto: Mostphotos

Ungdomar stoppade skogsbrand i Vallentuna

I lördags brann 800 kvadratmeter skog upp i närheten av Gustav Vasa skola i Lindholmen. Larmet nådde räddningtjänsten efter att ett gäng unga Vallentunabor larmat.

  • Publicerad 12:15, 30 apr 2019

Lördagen den 27 april klockan 14.27 fick räddningstjänsten larm om en skogsbrand vid trädgårdvägen 47 i Lindholmen. Larmet kom från en ung Vallentunabo och hans kompisar som fått syn på branden.

– Det var några unga som märkt att det brann i ett skogsparti utmed ett motionsspår. Det var svårt att lokalisera vilken bästa infartsvägen var eftersom det brann ute i skogen, men de hjälpte oss att visa vägen, säger Björn Westerdahl, på Storstockholms brandförsvar.

Totalt brann 800 kvadratmeter trädbevuxen mark. Brandorsaken har man inte kunnat hitta, men det är troligtvis orsakat av mänsklig aktivitet, enligt Björn Westerdahl.

– Det kan vara att folk kastat fimpar, grillat eller eldat gräs. Ett tips till allmänheten är att vara extra försiktig och inte kasta fimpar på marken. Och helst låta bli att grilla, säger Björn Westerdahl.

Tänk på det här

Han tycker att det var helt rätt av ungdomarna att ringa 112.

– Om man ser att det brinner nånstans ska man i första hand försöka släcka själv med vatten, eller något annat föremål för att kväva elden eller använda brandsläckare om man har det. Klarar man inte att släcka den själv ska man ringa räddningstjänsten på 112.

Om man släcker själv ska man noga att det verkligen slocknar, eftersom det kan ligga djupt i marken när det är så torrt, tillägger han.

Man föll ut ur fönster på särskilt boende i Täby

Nyheter "En otäck händelse" En man bröt foten efter ett fall från ett fönster på ett särskilt boende i Täby. Nu har boendet gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.tisdag 21/5 16:51

Alexander från Danderyd ska snacka ledarskap med FN

Nyheter Vill påverka världen positivt 16-årige Alexander Westford från Danderyd ska åka till Washington för en internationell konferens om ledarskap. En av dem han ska träffa är FN:s generalsekreterare.tisdag 21/5 11:39
Stockholm Direkt