Färdigt. I höst kommer ungdomarnas konstverk invigas vid Hörnet. Foto: Cina Lundin/Hörnet

Ungdomarnas konst klar på Hörnet

Fantasi och perforerad plåt. Efter flera workshops har nu konsten äntligen kommit på plats utanför ungdomsgården Hörnet i Täby.

  • Publicerad 15:53, 28 maj 2020

Mötesplatsen Hörnet förvandlades till en arkitektbyrå under december förra året. Ungdomar fick tillsammans med arkitekter skapa den nya konst som skulle pryda mötesplatsens fasader. Nu är konstverket färdigmonterat och sitter uppe.

– Det känns väldigt kul. Vi fick uppdraget för ett år sedan, jag och min kollega Johanna Bratel, och sedan hade vi vårt kontor där en vecka. Vi hade lite konstnärliga övningar med ungdomarna som var med för att de skulle kunna utforska det lokala och den identitet som finns i Täby och Hörnet, säger Karin Andersson.

Utlyste tävling

Kommunen startade 2019 en konsttävling där 100 konstnärer och arkitekter fick skicka in bidrag på hur de ville förändra Biblioteksgången. En av vinnarna blev kollektivet Dis/order med landskapsarkitekterna Karin Andersson och Johanna Bratel som fick ansvaret att skapa ny konst på Hörnets fasader.

– Det har gått bra och varit väldigt kul. Vi fick en intensiv vecka med ungdomarna som kom, säger Karin Andersson.

Blev det som ni hade tänkt er?

– Vi visste inte riktigt hur det skulle bli från början. De formerna som nu sitter på väggen är framtagna av ungdomar, och symboliserar något som de gör på sin fritid. Exempelvis finns det en karatebyxa och hantel, som någon har fått inspiration till från gymmet.

Konstverket är skapat av färgad stålplåt som skurits ut till olika former. I plåten finns små hål som släpper igenom ljus från de utsatta strålkastarna. Konstverket ska belysas under vissa tider på dygnet och kallas för inget annat än "Hörnet".

En mötesplats

Ungdomarna har har varit med från start till slut, och kommit på både utformningen och namnet.

– Hörnet har på kort tid blivit en riktigt populär mötesplats för högstadieungdomar i Täby. Det är viktigt och betydelsefullt att Täby kommun erbjuder trygga och trivsamma mötesplatser för unga, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i ett pressmeddelande.

Invigningen av konstverket planeras till hösten 2020.

Testar. Arkitekt Karin Andersson från Disorder testade hur den perforerade plåten fungerade med olika strålkastare när vi var där i december förra året. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt