Nu lägger kommunen ner mötesplatserna för unga vuxna. "

Ungdomens hus i Fittja läggs ner

Kommunens mötesplatser för unga vuxna läggs ner. Verksamheterna misslyckas med att få unga till studier och jobb som det är tänkt, enligt en rapport. – Man låser in sitt hängbeteende, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 16:40, 26 okt 2018

Efter att länge ha försvarat mötesplatserna för unga vuxna från främst Moderaterna och så sent som för två år sedan beslutat om att öppna nya gör Socialdemokraterna nu en helomvändning. Alla mötesplatser för unga mellan 16 och 25 år ska läggas ner.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Fittja Ungdomens Hus, Grunden i Alby och nyöppnade Mötesplatsen i Hallunda-Norsborg stänger. Den planerade mötesplatsen i Storvreten som planerats och tjuvstartat på fritidsgården Lagret kommer aldrig att öppna.

Osäker framtid för ny mötesplats för unga

Blivit ett hängställe

Beslutet har fattats efter att den utredning som kommunen tillsatte i våras nu är klar.

– Deras uppdrag har varit att fånga upp unga som varken studerar eller har jobb och att de ska vara en brygga till praktik, utbildning och jobb. Det lyckas man inte tillräckligt bra med idag, det är jag övertygad om efter att ha läst rapporten, säger Ebba Östlin (S).

Att mötesplatserna kan vara en plats för kommunen där man kan få kontakt med och fånga upp de unga vuxna håller Ebba Östlin (S) inte med om.

– Det har blivit en plats där man hänger, en plats där man inte slussas vidare. Det har snarare blivit så att man låser in sitt hängbeteende och inte kommer vidare i sitt liv. Det har också skett aktiviteter på mötesplatserna som inte ska ske, säger Ebba Östlin.

Vad för aktiviteter?

– Allt som förekommer i droghandelns närhet.

Så hur ska kommunen fånga upp de unga vuxna när mötesplatserna lägger ner? Med mer uppsökande verksamhet och schemalagda aktiviteter.

– Det kan vara cv-skrivning eller andra saker som rustar den unga med allt det den behöver för att gå till studier och jobb. Det kommer inte att vara en öppen verksamhet där man kan ta en fika och spela tv-spel, säger Ebba Östlin (S).

Satsar på avhopparverksamhet

Socialnämnden ska också få en utökad budget till sitt våldspreventiva centrum för att jobba med att hjälpa unga som redan befinner sig i kriminella miljöer eller är i riskzonen.

– Vi måste bli skickligare på att hjälpa unga att bryta med sitt kriminella liv, och nu stärker vi soc:s uppdrag mot dem.

Storvretens mötesplats har smygstartat på fritidsgården Lagret, men nu står det klart att den inte kommer att öppna. Foto: Claudio Britos

Fittja Ungdomens Hus läggs ner sista mars nästa år. Vad som ska hända med lokalerna är inte bestämt än. Foto: Claudio Britos

I rapporten menar anställda att ansvaret mellan olika kommunala verksamheter har varit otydligt och personal på mötesplatserna säger att de inte har tillräcklig kompetens för att klara det tydligare fokuset på jobb och studier.

Har ni inte satsat tillräckligt på att de här mötesplatserna ska klara sitt arbete med att få unga vuxna i jobb?

– Det här är inte första gången jag är inne i ungdomsverksamheten, jag har tydliggjort uppdraget. Samtidigt så fortsätter allt. Jag tror att vi kan jobba mer effektivt.

Tidigare har det funnits en stark politisk skiljelinje i frågan om mötesplatserna för unga vuxna. Moderaterna har varit starkt kritiska till dem. De har menat att kriminell verksamhet pågått framför allt på Ungdomens hus i Fittja.

Sveket mot Fittja – Därför kom kriminaliteten tillbaka

– Polisen och även ungdomar bekräftar bilden: när man har fritidsgårdar för unga vuxna lockar det till sig fel klientel och det sker rekrytering till kriminalitet. Det gäller speciellt i Fittja, sa oppositionsråd Stina Lundgren (M) till BotkyrkaDirekt i våras när vi skrev om Fittja Ungdomens hus.

Har M haft rätt?

– Tidigare har de gett effekten som de skulle ha men tiden har sprungit ifrån mötesplatserna. Jag kan konstatera att de kriminella organisationerna har förändrats och vi behöver steppa upp vårt arbete mot det.

Hur tror du att det här kommer att tas emot?

– De som hänger där kommer givetvis reagera men min bild är att det finns ett brett stöd för det bland folk, säger Ebba Östlin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lägger ner mötesplatser för unga vuxna

Det finns idag tre mötesplatser för unga vuxna: Fittja Ungdomens hus (16 till 20 år), Grunden i Alby (16-25 år) och Mötesplatsen för unga vuxna i Hallunda-Norsborg (16 till 22 år). Ytterligare en har planerats i Storvreten.

15 miljoner kronor lägger Botkyrka kommun per år på mötesplatserna.

Nu ska mötesplatserna stängas. Istället ska kommunens uppsökande arbete mot unga vuxna utan gymnasieexamen och jobb utökas och socialnämnden ska få mer pengar för att hjälpa unga ut ur kriminalitet. Schemalagda aktiviteter ska erbjudas unga vuxna, men ingen öppen verksamhet.

Fritidsgårdarna ska få mer pengar för att satsa på att förbättra sina verksamheter och jobba förebyggande.

Visa merVisa mindre