Stängt. Inte förrän man kan garantera både personalens och ungdomarnas säkerhet kommer Ungdomens hus att få öppna igen. Foto: Kerstin Gustafsson

Ungdomens hus i Rinkeby fortsatt stängt

I slutet av förra veckan tog sig maskerade män in på Ungdomens hus i Rinkeby. Det ledde till att facket beslutade om skyddsstopp, vilket innebär att Ungdomens hus håller stängt. Nu ska tryggheten på alla mötesplatser i Rinkeby-Kista ses över.

  • Publicerad 17:11, 6 feb 2020

Den 30 januari tillkallades polis till Ungdomens hus i Rinkeby, efter att två maskerade män kommit in i lokalerna och en hotfull situation uppstått.

Med anledning av händelsen satte fackförbundet Kommunal skyddsstopp på verksamheten.

– Anser vi att det kan vara en fara för livet så sätter vi skyddsstopp, och på Ungdomens hus går det inte att garantera allas säkerhet just nu, säger Riitta Eddib, ansvarigt skyddsombud på Kommunal.

Det är andra gången verksamheten får skyddsstopp, och nu kräver facket en ordentlig utredning.

– Det är extremt ovanligt med skyddsstopp, det är ytterst sällan så pass allvarliga händelser sker. Men här har det hänt två gånger och nu gäller det att undersöka ordentligt varför det händer och vad man kan göra åt det, säger Riitta Eddib.

Ungdomens hus i Rinkeby håller stängt

Tryggheten ses över på mötesplatser för unga

Den grönblå majoriteten i Rinkeby-Kista har nu beslutat om att göra en större översyn över alla mötesplatser för unga i staden.

Utöver Ungdomens hus har ungdomsgården Reactor i Husby varit utsatt för kriminella aktiviteter på senaste tiden, berättar stadsdelsnämndens ordförande Benjamin Dousa (M). Med anledning av händelserna menar han att något måste göras.

– Det har gått så långt att grovt kriminella män kommer in på våra fritidsgårdar, där barn och unga vistas. Vi ska göra en större, oberoende utredning som börjar med ett blankt papper. Vi kommer vända på varje sten för att se hur vi kan få bort all kriminalitet från våra ungdomsgårdar, säger han.

Konkret innebär det bland annat att de ska prata med personal och ungdomar, och se över alltifrån verksamheternas struktur, öppettider till hur byggnaderna är utformade. Benjamin Dousa ser fler aktiviteter istället för bara häng som en eventuell åtgärd.

Men när Ungdomens hus i Rinkeby kommer att öppna igen går inte att svara på i nuläget.

– Det kommer bli när man har hittat konkreta åtgärder och kan garantera personalens och ungdomarnas säkerhet, säger Riitta Eddib från Kommunal.

Stockholm Direkt