Hotfullt. Ungdomens hus Rinkeby håller tillfälligt stängt, efter att maskerade män kommit in i lokalerna. Foto: Kerstin Gustafsson

Ungdomens hus i Rinkeby håller stängt

En hotfull situation uppstod på Ungdomens hus i Rinkeby på torsdagskvällen förra veckan, när två maskerade män kom in i lokalerna. Nu håller verksamheten stängt tills vidare.

  • Publicerad 11:21, 4 feb 2020

Polis fick tillkallas till Ungdomens hus på kvällen den 30 januari, efter att två maskerade män kommit in i lokalerna och en hotfull situation ska ha uppstått. Ingen kom till skada fysiskt, men händelsen uppfattades som mycket obehaglig och ledde till att verksamheten nu har stängt tillfälligt, efter att fackförbundet Kommunal begärt ett skyddsstopp.

– Det är viktigt att vi kan erbjuda trygga mötesplatser för våra ungdomar, och förvaltningen ser nu över hur vi ska kunna göra det framöver, säger stadsdelsdirektör Susanne Leinsköld i ett pressmeddelande.

Har hållit stängt förut

Händelsen är lik en annan situation som uppstod under slutet av 2018, när en grupp maskerade män kom in i lokalerna.

Även då tog fackförbundet Kommunal beslutet att stänga verksamheten tillfälligt, med hänvisning till arbetsmiljölagen där det står att en verksamhet kan stoppas omedelbart om den innebär "omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa".

Ungdomens hus stängt

Renoverades för säkerheten

Då var verksamheten stängd i tre månader innan den öppnade igen efter en ombyggnation där byggnaden gjorts säkrare, bland annat genom att separera husets två våningar på ett bättre sätt och bygga bort delen som bara var till för "häng".

Hur länge Ungdomens hus kommer att vara stängt den här gången återstår att se, men målet är att återuppta verksamheten på ett säkert sätt för både ungdomar och medarbetare, skriver stadsdelen i ett pressmeddelande.

Nystart för Ungdomens hus efter stängningen

Ungdomens hus i Rinkeby

✓ Sport- och kulturhus för unga.

✓ På övre planet en träffpunkt med öppen verksamhet för ungdomar från 16 till 19 år.

✓På entréplanet en sporthall som används av idrottsföreningar som har bokat tid.

✓På fredag- och lördagkvällar används sporthallen av träffpunktens öppna verksamhet. Sporthallen används också som arena för större kulturevenemang, festivaler och tävlingar.

✓På måndagar är träffpunkten öppen endast för tjejer, och med kvinnlig personal.

Stockholm Direkt