Ungdomshem i Enköping anmält

Det bodde inte två utan åtta ungdomar i det som påstods vara ett familjehem i Enköping. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) polisanmäler därför företaget Nämndemansgården.

  • Publicerad 16:38, 11 dec 2018

Företaget Nämndemansgårdens vd Maria Martinsson medger att ungdomarna snarare hamnat i en företagsverksamhet än i en familj.

Hon säger till tidningen Sydsvenskan att Nämndemansgården inte hade så bra kontroll över verksamheten i Enköping som man borde ha haft.

– Det som skulle vara en familj kanske inte riktigt var det. De bedrev det mer som en företagsverksamhet. De tog emot placeringar från olika håll och det blev vi inte riktigt varse, säger vd Maria Martinsson till tidningen.

Ivo började granska verksamheten i Enköping efter att ha fått tips om ett HVB-hem (hem för vård eller boende) med personal som förekom i belastningsregistret. Då upptäckte myndigheten att verksamheten bedrevs under falsk flagg och därmed slapp den kontroll som ett HVB-hem ska genomgå.

– Vi tycker inte att det är speciellt bra när personer med olovlig verksamhet tjänar pengar på utsatta barn, det är inte bra. De är omhändertagna av samhället och blir ganska oskyddade, säger Jessica Myhre, handläggare vid Ivo, till tidningen.

Nämndemansgården har sagt upp kontraktet med hemmet i Enköping, rapporterar nyhetsbyrån TT. Huset är nu till salu.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Inte fulast i Sverige i alla fall

Nyheter De omstridda höghusen på Korsängen är inte fulast i Sverige. Det är "Rostlådan" i Malmö.torsdag 21/3 14:45

Blåljusnyheter; stölder, inbrott och bilolyckor

Nyheter De senaste dagarna har få grova brott noterats i polisens händelseblock. Däremot flera små. Stöld av en GPS till ett högt värde kan dock knappast räknas som litet brott.torsdag 21/3 11:27