Ungdomshem i Enköping anmält

Det bodde inte två utan åtta ungdomar i det som påstods vara ett familjehem i Enköping. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) polisanmäler därför företaget Nämndemansgården.

  • Publicerad 16:38, 11 dec 2018

Företaget Nämndemansgårdens vd Maria Martinsson medger att ungdomarna snarare hamnat i en företagsverksamhet än i en familj.

Hon säger till tidningen Sydsvenskan att Nämndemansgården inte hade så bra kontroll över verksamheten i Enköping som man borde ha haft.

– Det som skulle vara en familj kanske inte riktigt var det. De bedrev det mer som en företagsverksamhet. De tog emot placeringar från olika håll och det blev vi inte riktigt varse, säger vd Maria Martinsson till tidningen.

Ivo började granska verksamheten i Enköping efter att ha fått tips om ett HVB-hem (hem för vård eller boende) med personal som förekom i belastningsregistret. Då upptäckte myndigheten att verksamheten bedrevs under falsk flagg och därmed slapp den kontroll som ett HVB-hem ska genomgå.

– Vi tycker inte att det är speciellt bra när personer med olovlig verksamhet tjänar pengar på utsatta barn, det är inte bra. De är omhändertagna av samhället och blir ganska oskyddade, säger Jessica Myhre, handläggare vid Ivo, till tidningen.

Nämndemansgården har sagt upp kontraktet med hemmet i Enköping, rapporterar nyhetsbyrån TT. Huset är nu till salu.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stölder i skolan

Nyheter Fyra skåp bröts upp på Westerlundska Gymnasiet på måndagen. Gods stals ur elevers skåp.tisdag 22/1 10:57

Väskrånare igenkända – två av tre fast

Nyheter Tre unga rånade en man på hans ryggsäck i torsdags. De fastnade dock på film och kunde identifieras.måndag 21/1 10:09