Oro. Kommunens trygghetssamordnare Maria Hjalmarsson är oroad över att drogerna ökar bland unga. Foto: Lisa Halldén

Ungdomspersonalen: Droger ökar på öarna

Narkotika blir vanligare bland kommunens ungdomar. Och Brommaplan drar till sig fler. – Drogerna har gått ner i åldrarna, säger trygghetssamordnare Maria Hjalmarsson.

  • Publicerad 20:35, 7 mar 2018

Vi lägger ihop pusselbitar och ser att det ofta är drogaffärer inblandade.

Vintern brukar vara lugn för ungdomarna på öarna. Men denna vinter har det varit oroligare än vanligt och de som jobbar med unga i kommunen är oroade.

– Förra helgen var det runt 40 ungdomar här från Västerort som ville in på fritidsgårdarna. Och det var inte direkt trevlig stämning, säger Maria Hjalmarsson.

Hon menar att det handlade om konflikter mellan ungdomar och att de kan vara drogrelaterade.

– Vi som jobbar med ungdomar har inte fakta på det, men vi lägger ihop pusselbitar och ser att det ofta är drogaffärer inblandade. Och försäljningen och brukandet har gått ner i åldrarna. Det är högstadieungdomar det handlar om, säger hon.

LÄS ÄVEN: Satsning på ökad trygghet för unga

Även om det bara är en liten grupp ungdomar det gäller, så skapar det stor oro även bland andra, menar hon. Att ungdomar från andra kommuner hittar ut till Ekerös fritidsgårdar beror på att ungdomar överlag rör på sig mer än tidigare.

– Man märker mer och mer att ungdomar från Ekerö har större kontaktnät. Många reser till exempel till Brommaplan, säger hon.

Och på Brommaplan finns drogerna. I Vällingbys lokalpolisområde, där Ekerö ingår, räknas Brommaplan till en av fyra öppna drogscener. Här samlas inte bara ungdomar från Ekerö utan även från resten av Stockholm.

– Det är ungdomar i åldrarna 13 upp till 17-18. Och det gäller både droger och alkohol. Brommaplan har blivit samlingspunkt, det är oroväckande, säger kommunpolis Stefan Berg.

LÄS ÄVEN: ’’Vi behöver en synlig polis’’

Han har inte sett någon ökning av antalet anmälningar av drogrelaterade brott bland unga i Ekerö kommun, men vet att de som arbetar med unga i kommunen upplever att drogerna har ökat. Han tror på ett ökat samarbete mellan poliser, socialarbetare och fältassistenter.

– Vi ska ha ett samarbete. Det är inte ”bör” eller ”önskvärt”, utan det ska vi ha. Våra områdespoliser behöver för tillfället hjälpa till på utryckningsenheten, men när de är på sin plats och fredade kan vi få ihop kittet i samarbetet med fältarna, och även med andra aktörer, säger han.

Maria Hjalmarsson önskar samverkan både med polisen, med andra kommuner och mellan vuxna i Ekerö. För de som vill engagera sig för ungdomarna i kommunen bjuder hon in till en informationsträff i Tappströmsskolans matsal 22 mars klockan 19.00.

– Det behövs nätverk mellan oss vuxna, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter