Dörrknackare. Joakim Löfgren går från hus till hus i Bagarmossen och frågar om någon behöver hjälp i utbyte mot en skälig timpenning. Foto: Gevorg Simonian

Ungt initiativ för att skapa nya ungdomsjobb i Bagarmossen

I Bagarmossen går arbetslöse 20-åringen Joakim Löfgren runt och knackar dörr för att få jobb. Gå ut med hunden, städning, flytta grejer – vad som helst. Det är hans egen plan för att på ett superlokalt sätt skapa fler jobb i framtiden för unga.

  • Publicerad 10:49, 1 jun 2015

Joakim Löfgren har precis flyttat till Stockholm och bor i Skarpnäck. Han har startat ett jobbförmedlingsföretag som heter Generation Ungdom; dels för att få jobb själv, och dels för att skapa arbetstillfällen lokalt för unga arbetslösa.

– Min tanke är att bli en länk mellan ungdomar som bor här och som vill jobba och hushåll i kvarteren som behöver hjälp. Det kan handla om vad som helst, småsysslor: hjälp med datorn, tv:n, städning, rasta hunden, bära något tungt. Än så länge tar jag bara kontanter men snart kommer vi att ta även digitala betalningssätt, säger Joakim Löfgren.

Företaget har varit igång i tre veckor och just nu är det bara han som söker jobb. Men han har fått en handfull arbetsansökningar av andra unga. Med uppdrag har det varit mer tunnsått. Ingen har nappat på Löfgrens erbjudande när han går runt på Byälvsvägen i Bagarmossen, knackar dörr och presenterar sig.

– Affärerna är lite trögt. Vissa är väldigt glada och tycker det låter superbra för framtiden, andra är rätt obrydda och ointresserade. Det är blandat. Jag kommer att satsa på det här i Bagarmossen nu till sista juni. Sedan är tanken att det ska rulla på av sig själv med andra ungdomar just här, medan jag försöker ta vidare idén och etablera den någon annanstans.

Att pilotprojektet hamnade på just Byälvsvägen beror på kommunala fastighetsbolaget Stockholmshem, som gått med på att marknadsföra företaget Generation Ungdom gentemot sina över tusen hyresgäster där.

– De gillar min idé, men vårt samarbete består inte av mycket mer än reklamen.