Det vackra 1700-talshuset Mariedal inhyste tidigare föreningen Länkarna. Foto: Andreas Enbuske

Unik chans att flytta in i 1700-talshuset

I snart sex år har huset stått tomt. Men nu är planen som ska förvandla den exklusiva 1700-talshuset i Mariedal till privatbostäder på väg att lossna.

  • Publicerad 06:50, 28 feb 2018

2012 flyttade sällskapet Länkarna, en nykterhets- och kamratstödjarorganisation, ut ur det vackra huset i Mariedal på norra Kungsholmen. Sänkta bidrag från staden var anledningen.

– Jag har hört att någon vill göra huset till en konferensanläggning. Bara det inte blir en reklambyrå som flyttar in. Det vore synd, sa Länkarnas Göran Olsson till DN då.

Någon konferensanläggning blev det aldrig. Däremot var fastighetsägarna, kommunalt ägda Stadsholmen, tidiga med att berätta att de ville bygga två bostäder i huset. Det handlar om hyresrätter, som då ingår i den kommunala bostadskön. I slutet av 2014 var en rimlig tidsplan, sa man till StockholmDirekt 2013.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sedan dess har ingenting hänt. Men planen består.

– Planen som funnits hela tiden från vår sida är ett par bostäder och en eller ett par kommersiella lokaler. Eftersom det kräver förändring i detaljplan så har vi valt att vara en del av det stora Stadshagen-projektet, säger Stadsholmens förvaltningschef Fredrik Juhnell.

Det har tagit väldigt lång tid. Varför väljer ni att vara en del av en större detaljplan som Stadshagen?

– Jag är rätt övertygad om att det tagit ännu längre tid om vi drivit frågan själva med en egen detaljplan, säger han.

Kafé, fruktlund och odlingar – så ska Länkarnas gamla hus bli ett "Rosendal light"

Den segdragna processen med den stora detaljplanen för Stadshagen ser ut att närma sig målgång, då den om allt går enligt plan ska klubbas igenom i stadsbyggnadsnämnden i vår och ungefär tre månader senare i kommunfullmäktige. Den som vill bo i en av stadens lummigaste miljöer kan alltså så sakteliga börja vädra morgonluft.

Vad som händer med det sommarkafé som bedrivits i husets annex de senaste somrarna är i dagsläget oklart.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58