Blodmåne. Så här kommer det att se ut ikväll. Foto: Mostphotos

Unik chans att se blodmånen

På fredagskvällen uppstår en total månförmörkelse. Rymdforskaren Seméli Papadogiannakis bjuder in till titt och frågestund i Norra Djurgårdsstaden.

  • Publicerad 13:05, 27 jul 2018

En total månförmörkelse är vad som uppstår när solen och månen ligger i en rak linje med jorden i mitten. När månen rör sig in i jordens skugga försvinner solljuset och månen förmörkas. Men en del av solljuset når trots det fram till månen och skapar en så kallad "blodmåne", vilket innebär att månen får en mörkt röd färg.

Fenomenet uppstår ungefär ungefär 66 gånger på 100 år men denna är speciell då det är seklets längsta. I en timme och 43 minuter kommer månen att vara helförmörkad.

Mystiskt nattmörker över Stockholm – så säger SMHI

Forskaren och Norra Djurgårdsstadsbon Seméli Papadogiannakis vill uppmärksamma händelsen och bjuder in alla stockholmare till sin stadsdel för att titta på förmörkelsen ihop.

– Vi ses utomhus vid Madängsgatan 12. Jag tänker vara där och svara på frågor om fenomenet och om rymden i allmänhet. Många barn är nog nyfikna, säger hon.

Hon kommer att vara på plats mellan 21.20 och 23.00. Här i Stockholm kommer förmörkelsen att nå sin mörkaste punkt klockan 22.20.

– Jag har fått låna ett teleskop och hoppas kunna projicera det som syns där till en duk, men jag har lite problem med att få fram el. Förhoppningsvis fixar det sig. Annars kan man ta med en vanlig kikare om man har, och det fungerar även att se ganska bra med blotta ögat, säger Seméli Papadogiannakis.

För den som inte kan ta sig till den gemensamma månskådningen så går det självklart att se blodmånen från alla platser med fri sikt.

Skicka oss gärna bilder!

Ska du ut och titta på månen ikväll? Du får gärna skicka oss bilder på hur det såg ut där du var så kan vi göra ett fint bildspel. Mejla oss på webben@redaktionen.se