Direktsamtal till rymden. Under invigningen av Stockholms kulturfestival ställs unga stockholmares frågor till en astronaut i rymden. Philippa Staffas är konstnärlig chef för kulturfestivalen. Foto: ESA/Privat

Unik chans för unga: Ställ en fråga till en astronaut i rymden

I höst drar årets upplaga av kulturfestivalen igång med ett nytt tema – rymden. Nu har alla unga stockholmare chansen att ställa frågor till en astronaut.

  • Publicerad 09:20, 25 jun 2019

För 14:e året i rad arrangerar staden Stockholms Kulturfestival, som tar över staden mellan 13 och 17 augusti. Festivalen är gratis och är stadens sätt att avsluta sommarlovet.

Varje år har man haft ett festivaltema, och det har då varit olika länder. I år byts landstemat ut mot något betydligt större.

– I år är det ju 50 år sedan månlandningen, och därför är årets tema rymden, säger Philippa Staffas, konstnärlig chef för festivalen.

Unik möjlighet

På festivalens öppningsceremoni på Gustav Adolfs torg kommer ett "inflight call" (eller rymdsamtal) att hållas med den italienska astronauten Luca Parmintano live från rymden. Under detta samtal kommer stockholmares egna frågor att ställas till Parmintano.

– Efter invigningen kommer vi ha premiär för ett unikt verk, Space Station Earth, som är en kombination av ett musik- och videoverk. Det är gjort så att vi på jorden kan få ett perspektiv på hur astronauterna ser på lilla jorden från rymden, förklarar Philippa.

Längs hela Strömgatan kommer också en gigantisk, interaktiv utställning att sättas upp. Här kommer planeterna att hänga sex meter upp i luften, och under vardera kommer det att finnas en interaktiv station.

– Man kommer bland annat kunna testa Space Ball och där kan man komma nära känslan av att vara tyngdlös. Det är en bra övning om man tänker att man ska bli astronaut, berättar Philippa.

Skicka din fråga till oss!

Har du funderingar som bara en austronaut har svaret på? Nu kan du få svar på Stockholms Kulturfestival, av en riktig astronaut, live från rymden!

Under invigningen av kulturfestivalen kommer astronauten Luca Parmitanato på ISS-rymdstation att besvara unga stockholmares stora och finurliga funderingar om rymden.

För att vara med och tävla skickar du din fråga till tavling.stockholm@direktpress.se. Märk mailet med RYMDEN. Skriv också namn, ålder, adress och telefonnnummer.

Fem vinnare får sina frågor besvarade av Luca, och dessutom ett rymt-kit från med en pysselbok, en liten mjuk alien med mera.

Tävlingen pågår till och med 24 juli.