Omhändertagen. Berguven som observerats ett flertal gånger i Stockholms innerstad är avmagrad och infekterad i ena ögat. Foto: Stockholms Vildfågel Rehab

Unik uggla omhändertagen på Östermalm

Den berguv som observerats i innerstan den senaste veckan har magrat och fått en infektion i ena ögat. Nu får den vård.

  • Publicerad 15:51, 3 dec 2018

Som StockholmDirekt har skrivit tidigare har en berguv – Europas största uggla – uppehållit sig i Stockholms innerstad under en period. Bland annat har den skådats vid Centralen och på Fredsgatan.

Europas största uggla på besök i Stockholm

– Vi har följt den i flera dagar. Folk har hört av sig och vi har läst i olika fågelgrupper på Facebook, säger Victor Persson på Stockholms Vildfågel Rehab.

De senaste tre dygnen har berguven rört sig på Östermalm mellan Valhallavägen, Karlavägen och Radiohuset.

– Den verkar ha lyckats med själva jakten men har blivit avbruten och inte fått äta sina byten eftersom folk som varit nyfikna kommit fram. På en bild jag fick såg jag att ugglans ena öga såg konstigt ut, säger Victor Persson som misstänkte att det kunde vara en infektion. Misstankarna stärktes när han fick in ytterligare en bild på ugglan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Den ska också ha suttit och blundat mycket. Vi bestämde oss för att fånga in den vilket vi gjorde med en sex meter lång håv. Sedan kunde vi konstatera att den är undernärd och att ögat är infekterat. I morgon ska jag färga det för att se att det inte är något hål på hornhinnan, säger Victor Persson.

Se filmen – en av världens största ugglor slår sig ner på Södermalm

Hans förhoppning är att berguven ska släppas fri framöver.

– Jag för en diskussion med Stockholms ornitologiska förening. Berguven har ju visat att den kan flyga och jaga. Jag ser gärna att den får vara i någon lite mindre stad med färre folk där man låter den vara ifred och jaga, säger Victor Persson.