Bestulen. Tjuvar bröt sig in i My Walthers ateljé och stal några av hennes ovärderliga teatermasker. Foto: Sacharias Källdén

Unika masker stulna på Södermalm

Inbrottstjuvar har sågat sig in i maskmakaren My Walthers ateljé på Kapsylen och stulit 25-30 av hennes masker, som alla varit med i föreställningar. "Förmodligen var de ute efter pengar".

  • Publicerad 16:06, 11 feb 2019

– Det är hemskt. Det känns som att vara invaderad. Som att de bänt upp min bröstkorg och slitit ut hjärtat, säger My Walther och tittar på den uppbända gallergrinden.

Det var natten till torsdagen förra veckan som det konstinriktade ateljéhuset Kapsylen på Tjärhovsgatan 46 hade inbrott.

Uppbruten

My Walther blev uppringd av en av de andra kulturarbetarna på Kapsylen, som på morgonen upptäckte att trädörren till Mys ateljé var uppbruten och gallergrinden söndersågad.

– Först blev jag alldeles iskall. Jag tänkte att de kanske har tagit en mask eller två, för förmodligen hitta de ju inte vad de ville ha. Bara de inte har tagit Apan, Helly eller Gubben.

Tjuvarna fick med sig cirka 30 masker, däribland favoritkaraktären Helly som varit med i 25 år och demonkungen Ravana från Prins Rama och demonerna – en stor dansföreställning som bland annat framförts på Dansens hus i Stockholm.

– Frågan är inte vilken som är tagen, frågan är vem dom har tagit, säger My som haft sin ateljé på Kapsylen ända sedan 1986.

Under den tiden har hon tillverkat specialdesignade masker åt drygt 70 produktioner inom teater, dans, opera och tv.

Inget värde på marknaden

Formgivning, skulptering, avgjutning, slipning, målande, airbrush, päls och specialgjorda tänder är bara några av beståndsdelarna i tillverkningen. Innan det har My haft en idéprocess tillsammans med regissör och skådespelare och därefter tränar hon skådespelaren att komma in i karaktären.

Maskerna har inget högt ekonomiskt värde utanför föreställningen, så det finns en risk att tjuvarna kommer kasta dem på soptippen eller lämna de ute i det blöta vädret när de upptäcker det, är My rädd för. Alternativt att de hamnar på en loppmarknad.

Polisen har undersökt platsen och fått med sig en hel del fotavtryck.