Unikt 1700-talshus till salu på Långholmen

1700-talskåken på Långholmen har övergivits, ockuperats och fungerat som bas åt Stockholms litterära elit. Nu är det till salu – men det är långtifrån gratis.

  • Publicerad 14:59, 1 jun 2018

På östra Långholmen ligger den 181 kvadratmeter stora villan som kallas Ingenjörsbostaden. Huset, som har en trädgård på 2 500 kvadratmeter, byggdes redan på 1700-talet och fungerade då som arbetsbostad till personal på Mälarvarvet nedanför.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

1905 gjordes en omfattande ombyggnad och huset fick då sin nuvarande karaktär. Men av någon anledning övergavs det och lämnades åt sitt öde. Fram till 1952 stod huset sedan tomt. Då ockuperades det av en radikal, litterär kvinna som hette Grete Almgren och hennes man Eskil. Paret förvaltade huset så väl att de till slut fick ett lagligt hyreskontrakt.

De samlade dåtidens litterära elit – bland annat Sara Lidman – och villan började kallas ”Tjechovs sista hosta”. Grete Almgren bodde kvar i huset fram till sin död i början av 1990-talet. Det ombildades till bostadsrätt 1994 och har sedan dess ägts av en familj som var inneboende hos Grete.

Orört kulturarv

Nu säljs huset för första gången på den öppna marknaden och beskrivs av mäklarfirman Fastighetsbyrån som "ett fantastiskt orört kulturarv, mitt i staden".

Vidare skriver de att det "i huset finns ursprungliga detaljer bevarade såsom vackra trägolv, åtta fungerande eldstäder, stuckaturer, takrosetter och en stor glasveranda. Tomten har terrasseringar, flera uteplatser samt planteringar och fruktträd".

Men det är som sagt inte gratis. Utgångspriset är satt till 22,5 miljoner.

SE MASSOR AV BILDER INIFRÅN HUSET I FILMEN HÄR OVANFÖR

Huset ligger på östra Långholmen. Foto: Fastighetsbyrån

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.