Unikt. Ovanligt 1800-talsmåleri har upptäckts i nya Judiska Museet, berättar museichef Christina Gamstorp. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Unikt 1800-talsmåleri funnet i synagoga

Inför nyöppningen av Judiska Museet i Gamla stan har unikt tyskt 1800-talsmåleri upptäckts bakom de tjocka lagren målarfärg på väggarna.

  • Publicerad 11:27, 15 apr 2019

Efter ha haft stängt sedan 2016, då Judiska museet låg på Hälsingegatan i Vasastan, nyöppnar museet snart i stadens äldsta bevarade synagoga i Gamla stan.

Inför nyöppningen hittades en räkning från en målare, daterad 1811. På räkningen stod det bland annat skrivet ”Decoreradt 10 halfbågar med rosetter målade en Bronce med fina Rabatter och skuggstreck...".

–  Fyndet av målarräkningen gjorde att vi försiktigt kunde börja skrapa lite på ytan. Det var som att dra undan en gardin, helt plötsligt kom ett okänt judiskt kulturarv fram. Tack vare bidrag från länsstyrelsen kan vi nu fortsätta arbetet med att frilägga det vackra dekorationsmåleriet, centimeter för centimeter, från tiden då det var en aktiv synagoga här. Ett arbete man som besökare också kommer kunna följa när museet har öppnat, säger Christina Gamstorp, museichef, i ett pressmeddelande.

Nu flyttar Judiska museet från Vasastan

Enligt pressmeddelandet menar antikvarier som har varit på plats att det här är ett fynd även ur internationellt perspektiv. Dekorationsmåleriet har förmodligen influenser från Tyskland. Med tanke på den stora förlusten av synagogor inom det tyskspråkiga kulturområdet, skulle det här kunna vara den enda bevarade synagogan med tyskt dekorationsmåleri från 1800-talet.

Judiska museet öppnar på Själagårdsgatan 19 den 6 juni.