LANDAT. En slaguggla har valt att besöka huvudstaden och verkar trivas riktigt bra. Foto: Camilla Cherry

Unikt fågelbesök i Stockholm

För två helger sedan landade en slaguggla på Reimersholme – och sedan någon vecka tillbaka har den bosatt sig på Långholmen.

  • Publicerad 13:32, 28 nov 2017

– Det här är rätt så unikt att en slaguggla landar i Stockholm City. Den hör egentligen till storskogarna, säger Anders Tranberg, ordförande i Stockholms naturskyddsförening.

Fågelentusiaster och andra intresserade har vallfärdat för att titta närmare på det vackra djuret, som påminner om en större variant av kattuggla.

– Jag undrade om det skulle bli svårt att hitta den, men när jag såg ett gäng fågelskådare stå och titta upp ett högt träd visste jag att jag hamnat rätt. Det är första gången jag sett en slaguggla, och det var otroligt häftigt att se ugglan, berättar frilansfotografen Camilla Sherry som lyckades fånga fågeln på bild.

Man bör visa stor respekt för slagugglor och lämna dem ifred så gott det går.

– I sin naturliga miljö kan den gå till angrepp om den har ungar. Men att den här skulle göra det nu är inte troligt vid den här årstiden. Men man ska ändå ha respekt för den, den har väldigt vassa klor och kan göra utfall mot människor om den känner sig trängd, säger Anders Tranberg.

Det troliga är att ugglan landat i Stockholm av en slump, och nu insett att det finns gott om både råttor, möss och annan mat av bunkra upp med innan vintern.

– Så länge det finns god tillgång på mat och vädret inte blir för kallt stannar den nog kvar, säger Anders Tranberg och fortsätter:

– För oss stockholmare är det här både kul och spännande. Att få uppleva en slaguggla här är mycket ovanligt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.