UNIK. Einar Hylanders lägenhet. Foto: Albin Dahlström/Moderna museet

Unikt konstnärshem kan släppas till försäljning

En annorlunda lägenhetsförsäljning kan vara på gång på Östermalm. Det är konstnären Einar Hylanders bostad som fram tills nu visats som konstmuseum.

  • Publicerad 10:21, 10 jul 2018

En lägenhet som beboddes och inreddes som ett konstverk av konstnären Einar Hylander har rört upp känslor. Lägenheten ligger i ett gårdshus på Narvavägen och donerades efter konstnärens död 1989 till staten. Den förvaltas sedan dess av Moderna museet, som ordnat särskilda visningar där, ”Einar Hylanders miljöbygge”.   

Kulturskatt

Nu har lägenheten klassats om till en vanlig bostadsrätt och kan alltså säljas till vem som helst. Det här har fått flera konstintresserade att reagera.

– Det är så sorgligt. Det är en pärla, en kulturskatt som går förlorad. Det enda vi kan hoppas på nu är att någon träder in och försöker hejda det, säger Helena Hellichius, talesperson för organisationen Arkitektupproret.

Bostadsrättsföreningen, som äger huset där lägenheten ligger, menar att staten inte längre har rätt att ha visningar och använda lägenheten som konstlokal. De har därför, i egenskap av hyresvärd, sagt upp kontraktet med museet.

Kan inte göra något

Anledningen är att ett tidigare tillfälligt lov som staten hade att få betrakta lägenheten som konstmuseum, har löpt ut och går inte att förlänga mer, enligt museet.

– Det är oerhört tråkigt att behöva evakuera Einar Hylanders miljöbygge men rent juridiskt finns det tyvärr inte någon annan utväg. Vi inriktar oss nu på att dokumentera konstverket för framtiden och montera ner det, säger Daniel Birnbaum, överintendent på Moderna museet. 

Efter sommaren kommer lägenheten att tömmas, det ska vara klart sista september.

SÄLJS. Einar Hylanders lägenhet. Foto: Albin Dahlström/Moderna museet

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.