Färgglatt. Inspirationsbild från arkitektbyrån visar tanken med projektet. Foto: FOJAB Arkitekter

Unikt nybygge: De boende får själva måla fasaden

Att sätta sin prägel på sitt hem kan få en ny innebörd i Södra Värtan. Arkitektfirman vill att de boende ska få måla fasaden som ett konstprojekt.

  • Publicerad 06:10, 7 okt 2016

– Alla som flyttar in ska få lägenhetsnycklar, penslar, verktyg och en konstmanual, säger Jens Larsson från FOJAB Arkitekter som tillsammans med byggherren Abacus planerar ett halvt kvarter i den nya stadsdelen Södra Värtan.

Än så länge är projektet på planeringsstadiet och det är en bit kvar innan det kan bli verklighet. Först ska planen på samråd och därefter ska en detaljplan antas. Om allt går som planerat uppskattar Jens Larsson att en byggstart kan ske någon gång under 2018.

– Tanken är att varje ny lägenhetsinnehavare ska få gå lös på sin lilla yta så att bygnaden blir ett levande projekt som förändras så länge huset finns, säger Jens Larsson.

Frihet inom vissa ramar

Alla som flyttar in i någon av de 71 lägenheterna ska få möjlighet att måla en bit av fasaden. Idén är inspirerad av Hundertwasserhaus i Wien där de boende har rätt att måla fasaden så långt de kan nå från sitt fönster. Men riktigt så färgstarkt skulle det inte bli i Södra Värtan. Delarna av fasaden kommer från början att målas i olika färgtema som bestäms av arkitektfirman. Sedan får de boende fortsätta själva. I konstmanualen kommer det att stå vilka spelregler och nyanser som gäller.

– Huset ska vara snyggt och fungera oavsett om alla, några eller ingen väljer att måla fasaden, säger Jens Larsson.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.