UPP 4-5 Demokratiskolan

13 ungdomar i Upplands-Bro har ett annorlunda sommarjobb i år. I stället för att plantera blommor, sälja glass eller måla staket lär de sig om demokrati och opinionsbildning.

  • Publicerad 14:14, 13 aug 2019

Den här sommaren deltar 13 av kommunens ungdomar i ett sommarlovskoncept som sticker ut från mängden: Demokratiskolan.

– Vi vill att de ska veta att de är viktiga. Alla behöver inte bli statsministrar, men inse att de är delaktiga i ett större system och veta hur de kan bidra. De har redan börjat ifrågasätta åldersgränsen för rösträtt, och det är fint, säger Steven Kiabi, projektledare för Demokratiskolan och en av kommunens Brobyggare.

Numera delar 15- och 16-åringarna på Demokratiskolan åsikten att de borde få rösta redan som 16-åringar, och inte behöva vänta till de fyller 18 år.

Styre och samhälle

Två av Demokratiskolans tre veckor har gått, och ungdomarna har fått lära sig om kommunen, Riksdagen, EU och FN. Rikedom och fattigdom, rättigheter och jämställdhet. Fryshuset har varit där och berättat om vad de gör, polisen ska komma och föreläsa och Rafif Makboul Kaleem, trygghets- och preventionschef i Upplands-Bro kommun, ska prata om barnkonventionen. Dessutom ingår ett studiebesök till Riksdagen.

Ava Ghorbani, 15, är glad att hon har det här sommarjobbet och inget annat.

– Det är ett bra ställe att fördjupa sina kunskaper om demokrati och hur saker styrs på olika nivåer. Vi sitter och lär oss saker och får pengar! Och att sedan få bli kallad demokratiambassadör, det är ett tungt namn.

– Det är en utbildning som vi sedan kan skriva i vårt cv, säger Arman Akbari, 15.

Trots att sommarjobbet liknar skolan mer än ett jobb är det alltså uppskattat. Ungdomarna känner dessutom att det är en bra uppstart inför gymnasielivet som de alldeles snart ska kliva in i.

En del av utbildningen är också att genomföra ett projekt. En grupp anordnar en självförsvarskurs med hjälp av karateinstruktören Nina Engqvist. En annan grupp ska arrangera en fotbollsturnering för barn och ungdomar 9-13 år, medan en tredje fokuserar på klimatfrågan och hur kommunens invånare över 40 år tar ansvar och bidrar till en bättre miljö.

– De får jobba fram hur de bäst når ut till folk, vad meningen är med deras projekt och värdet av demokratin, säger Turaj Assafi, handledare på Demokratiskolan.

Han har känt Steven Kiabi sedan de gick gymnasiet på UBG tillsammans. Numera är han utbildad statsvetare och tycker att det är väldigt spännande att arbeta med de här frågorna med ungdomar i sin egen kommun.

– Det här sommarjobbet hade jag velat ha. Det är inte självklart för alla vad jobbet innebär och det är nytt, men det är jättespännande.

En demokratisk skola

Demokratiskolan är demokratisk även på det sättet att ungdomarna får vara med och påverka sin utbildning.

Genom individuella samtal får Steven Kiabi och Turaj Assafi veta vad ungdomarna tycker är bra och mindre bra, och med egna förslag får ungdomarna vara med och sätta prägel på sin egen arbetsplats.

Steven och Turaj använder även ungdomarnas olika bakgrunder och olikheter som verktyg i utbildningen.

Visa merVisa mindre

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt