Tillbaka. Lars-Erik Sandhgren återinsätts på sin tjänst som vd för Håbo Marknads ab Foto: Bengt Johansson

UPPDATERAD: Uppsägningen av Sandhgren dras tillbaka

Lars-Erik Sandhgren återkommer som vd i Håbo Marknads AB. Det efter att styrelsen dragit tillbaka uppsägningen. – Han har tackat ja till att komma tillbaka, säger Agneta Hägglund (S).

  • Publicerad 08:06, 28 feb 2019

Det var den 14 februari som beskedet kom att Håbo Marknads AB:s styrelse beslutat att sparka sin vd. Det var Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade för att Sandhgren skulle få sparken.

– Ja, jag har slutat. Jag slutade igår. Det var ett rakt på den frågan, sa Sandhgren på fredagsmorgonen.

Men har du slutat eller fick du sparken?

– Jag har ett vd-avtal, som det kallas, vilket betyder att man inte har någon formell anställningstrygghet. Det utnyttjade man igår. Man har inte gett någon motivering.

Kom det överraskande?

– Ja, alltså. Det kan man ju säga. Det går ju aldrig att förutse livet på det sättet. Men med tanke på det läget vi har, att vi har jobbat fram ett par bra saker och att jag tycker att jag har fått bra gehör för hur vi ska jobba med de stora kunderna så tycker jag att det är synnerligen dålig tajmning.

Beskedet rörde upp känslor. En mängd företagare som Bålstabladet talat med har riktat kritik mot beslutet och Socialdemokraterna, som reserverade sig mot beslutet, var också kritiska. Agneta Hägglund, vice ordförande i styrelsen, meddelade att hon skulle lämna sitt uppdrag.

– Jag kan inte sitta i en styrelse som hanterat frågor på det här sättet. Med omedelbar verkan begärde jag min avsägelse igår. Vi yrkade avslag på förslaget och vi har reserverat oss mot beslutet, sa hon fredagen den 22 februari.

På kommunfullmäktige valde hon dock att dra tillbaka sin begäran.

– Jag har inte backat från mina åsikter, men jag avvaktar till nästa fullmäktige i sådana fall?

Vad väntar du på?

– Jag avvaktar, jag tog tillbaka det här nu.

Har det hänt något under veckan som påverkat?

– Nej, det vill jag väl inte riktigt påstå. Ni får ha överseende med att jag inte säger mer.

På onsdagskvällen kom så beskedet att styrelsen återinsätter Sandhgren. Agneta Hägglund lyfte frågan och en majoritet röstade för när Sverigedemokraterna ändrade sig.

– Jag visste inte att det skulle bli så. Jag hade hört att det diskuterades, att SD eventuellt skulle ha något möte. Det är många av oss som har fått signaler från våra företagare, säger Agneta Hägglund på torsdagsmorgonen

– SD får väl svara på varför, men, men vad jag hade hört var att Bengt Björkman (SD) hade fått mycket samtal från företagare, fortsätter hon.

Enligt Hägglund är det främst hanteringen av frågan som gjort att hon har varit kritisk.

– Jag har full respekt för att en majoritet känner att det inte fungerar, då kan man göra överenskommelser så att det slutar bra för båda parter. Men jag har inte respekt för att man uttalar sitt stora förtroende för vd för att åtta dagar senare säga: "lägg nycklarna på bordet och gå." Den hanteringen ställer jag inte upp på.

Hur känner Lars-Erik Sandhgren inför det här?

– Jag vet att han har tackat ja till att komma tillbaka. Styrelsen gav uppdraget till ordförande att kontakta Lars-Erik. Då skickade han ett mejl. Det här måste hanteras på ett vuxet sätt.

Hägglund menar också att en annan tungt vägande orsak är reaktionerna från kommunens företagare.

– Man kan inte bli älskad av alla som vd, men jag har inte fått ett enda samtal om att det här var ett bra beslut. Alla samtal har jag fått har varit "vad håller ni på med. Det här är inte okej."

Bengt Björkman, SD, var den som ändrade sig.

– Innan vi hade förra styrelsemötet så hade jag ett möte med ledande politiker och de framställde en massa saker till mig som inte var riktiga, gällande varför Lars-Erik skulle sluta. Jag sa att jag skulle fundera. Jag tog reda på lite saker, vissa saker kanske stämde och vissa saker stämde inte, men om en vd inte har ägarens förtroende då kan inte vd jobba kvar.

– Därefter har jag dels undersökt saker själv, dels har företag och personer hört av sig till mig. Det finns vissa personer som konspirerar i den här frågan och och jag har blivit förd bakom ljuset. Därför anser jag att jag har tagit ett felaktigt beslut och därför har jag ändrat mig och tagit ett annat beslut som jag tycker är mer riktigt. Tyvärr finns det vissa saker som inte riktigt är ute i byn. Det är vissa som vill ställa Lars-Erik i dålig dagar, säger Björkman.

Peter Kilger säger att han har kontaktats av företag som har varit kritiska till Sandhgren och som har mått dåligt av att ha med honom att göra?

– Det får stå för Peter Kilger. Jag hade för tre veckor sedan hade jag ett möte med de största företagen i Bålsta, de enda som vi missade då var Skanska och Kilenkrysset. Det här tog jag som företagsledare, inte som politiker. Jag ville veta vad de hade för uppfattning om kommunen. Alla hade förtroende för Lars-Erik, sedan finns det kanske mindre företag som inte haft glädje av honom, men det som framkom i samband med det mötet är att det inte är marknadsbolaget utan det är på kommunen man inte får rätt svar.

Skokloster hoppas på 10 000 motorvurmare

Stockholmstidningen Gasoline Magazine arrangerar en stor motorträff den 25–26 maj. Där allt ifrån gamla bilar till nya båtar kommer visas upp. Folk kommer krylla runt Skokloster Hotell i Håbo kommun...söndag 19/5 1:15

Nya torget: ”Ska blomma överallt”

”Grått och trist”, ”en riktig gråzon”, ”en stenöken”. Kungsängenborna uttrycker besvikelse över sitt nya torg, men Linda Edgren på kommunen lovar att det kommer att grönska.lördag 18/5 15:15

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt