Värdar. Medborgarvärdarna Josefina, Jana, Ellen och Nadia har snart varit på plats ett halvår i Vårberg. ”Vi vill att människor ska trivas och vilja stanna i Vårberg”, säger Jana. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Uppdraget: De ska bygga broar i Vårberg

De ska peppa kvinnor att ta mer plats, minska avståndet mellan medborgare och myndigheter, öka samarbetet mellan föreningar. Och massa mer. Medborgarvärdarna i Vårberg har snart varit på plats i ett halvår, men vad gör de egentligen?

  • Publicerad 13:19, 13 mar 2017

Vi berättade om SFI och för några dagar sedan kom han förbi och sa stolt att han hade börjat på SFI.

Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Vårbergs centrum. Ute är det gråsnöig marseftermiddag. Inne är de utställda fåtöljerna fulla av kvinnor i alla åldrar. Barn springer omkring med ballonger och ansiktena målade som skelett och fjärilar. Det är internationella kvinnodagen.

– Det här är våran dag! Vi är starka och vi måste bevisa det, säger Vårbergsbon Nettan, som sitter i en av fåtöljerna.

Hon har bott i området i 35 år och tycker att mycket har försämrats den senaste tiden.

Polisen självkritisk om Vårberg – lovar bättring

– Det är stökigt här. Få vågar ut på kvällen, det pågår narkotikaförsäljning. Därför behövs såna här satsningar, området måste stabiliseras.

Vill stärka kvinnorna

Det är Vårbergs medborgarvärdar som har arrangerat firandet. Vanliga onsdagseftermiddagar brukar de ha sitt dialogtorg här, men nu har kvinnoföreningar bjudits in, presentpåsar och fika delas ut till alla kvinnor.

– Vi ville göra något extra nu på kvinnodagen. Vanligtvis så är det män som dominerar här, men vi vill stärka kvinnors närvaro i det offentliga rummet, säger Jana Jakob.

Hon är en av de fyra medborgarvärdarna som stadsdelen anställt till Vårberg, sedan ett halvår tillbaka. Har du gått igenom centrumet en onsdag- eller lördagseftermiddag har du kanske sett dem stå där. Men vad gör de egentligen?

– Vi ska öka delaktigheten och öka egenmakten hos Vårbergsborna. Hjälpa människor att förstå hur de kan påverka sin närmiljö, vilka rättigheter de har och hur de kan använda dem, säger Josefina Ärlemalm.

– Ibland finns en viss tröskel att vända sig myndigheterna. Vi vill fungera som en bro mellan Vårbergsborna och myndigheterna, säger Jana Jakob.

Stadsdelen och polisen: Fler måste engagera sig för tryggheten i Skärholmen

Rent praktiskt kan det vara att förklarar hur bostadskön fungerar. Tipsa om sportlovsaktiviteter eller var en kan vända sig för att få hjälp till jobb eller studier.

– För ett tag sedan kom en man som bott här i flera år, men knappt kunde någon svenska. Vi berättade om SFI och för några dagar sedan kom han förbi och sa stolt att han hade börjat på SFI. Att lära sig språket, det är verkligen att öka sin egenmakt, säger Jana Jakob.

Tussar ihop lokala nätverk

En del av jobbet är också att stärka kontakterna mellan olika föreningar och andra aktörer som finns i Vårberg.

– Vi försöker tussa ihop de starka lokala nätverken som redan finns här. Tyvärr så finns det inte så många mötesplatser för människor med olika bakgrunder och det skulle verkligen behövas, säger Josefina Ärlemalm.

Torsdagsklubben tog över Vårberg centrum

Vårbergsborna Hanar Hikmat och Eros Ismail är positiva till satsningen. Just idag är de där för kvinnodagen, men andra gånger har de fått hjälp.

– De tipsade mig om Jobbtorget, jag trodde att det bara var genom SFI som man fick gå dit. Nu är jag inskriven där och ska få stöd med bland annat CV-skrivning, säger Hanar Hikmat.

Hon tror att det behövs mer sånt här.

– Just i Vårberg och Skärholmen behövs extrastöd och uppmuntran. Det finns mycket språksvårigheter och många vet nog inte hur de ska komma vidare till arbete och utbildning. Så det är superbra att medborgarvärdarna finns, säger hon

Bra dag. ”Det är bra med kvinnodagen, situationen är svår för många kvinnor. Många lider av krigen. Jag hoppas att alla kvinnor ska få leva i fred snart”, säger Majida Aldahyr som får lite kaffe av medborgarvärden Ellen Wolbe. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

En demokratisatsning

Medborgarvärdarna finansieras av stadens demokratimedel.

Satsningen var från början tänkt att pågå till sommaren, men har nu blivit förlängd till årsskiftet.

Medborgarvärdarnas dialogtorg kan du hitta i Vårberg centrum onsdagar klockan 16-18 och lördagar klockan 14-16.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.