Festfixare. Vanessa Ydehed, Hampus Modin, Nova Samuelsson och Ludwig Sjöberg driver nystartade UF-företaget TemafestUF. De vill arrangera nyktra temafester för 7–12 åringar i Vallentuna. Foto: Mikael Andersson

Uppdraget: Ordna disco utan alkohol och droger

Låg- och mellanstadiedisco – för att ha kul utan alkohol. Nödvändigt, enligt gymnasieungdomarna som driver nystartade Temafest UF. – Vi vill fånga upp de innan det är för sent, så att de inte ska stå ute och hänga på kvällarna. Jag vet de som har börjat dricka när de är typ tolv, säger Nova Samuelsson.

  • Publicerad 17:01, 6 dec 2019

Nova Samuelsson går sista året på Vallentuna gymnasium tillsammans med Hampus Modin, Ludwig Sjöberg och Vanessa Ydehed. Som skolarbete har de startat företaget Temafest UF, som ska anordna temadiscon för barn och unga i Vallentuna.

Den första festen är planerad den 20 december, lagom till att jullovet börjar. Danstävlingar, utklädnadstävling, popcornmaskin och bra ljud- och ljusanläggning utlovas. 

Ungdomsfest med säkerhet i fokus

– Det fanns inte mycket att göra när man var yngre, jag har kanske varit på ett klassdisco när jag var liten. Vi har hängt lite på fritidsgårdar, men det är inte samma sak som ett disco, säger Nova Samuelsson. 

Fikarum för föräldrar

De fyra 18-åringarna kommer också få hjälp av sina föräldrar för att säkra upp att det finns vuxna på plats på festen. De hoppas kunna erbjuda ett fikarum för de föräldrar som vill sitta kvar och vänta, utan att störa sina barn. Första festen sker på Rosendalsskolan men framöver vill de sprida sig till ytterkanterna av Vallentuna. Lindholmen, Kårsta och Brottby är platser de vill nå till. 

Danderyds unga vill få föräldrarna att lyssna

– Det är långt in till centrum och det är svårt för barn att ta sig hit om inte föräldrarna kan skjutsa, säger Hampus Modin. 

Innovativa. Förhoppningen är att förebygga alkohol- och drogkulturen i tidig ålder. Foto: Mikael Andersson

Yngre syskon berättar

De upplever själva att alkohol- och drogfria aktiviteter för unga har blivit viktigare och viktigare. Flera av dem har yngre syskon och släktingar som berättar om kompisar som dricker och provar droger, men de fyra UF-företagarna upplever inte att det förs en diskussion på högre nivå. 

– Samhället har förändrats mycket sedan vi var små, droger var ju inte en grej då. Men nu blir det mer och mer neutraliserat hela tiden. Det är mycket som barn pratar om, men kanske inte med sina föräldrar, säger Vanessa Ydehed. 

Vill att ungdomarna ska minnas

Hittills har responsen i sociala medier varit positiv, även om de än så länge inte vet hur många som planerar att dyka upp. Förmodligen kommer de erbjuda möjligheten att förköpa biljetter för att få en uppfattning om uppslutningen. 

– Vi hoppas ju att barnen som inte har kommit upp i åldrarna att de festar med alkohol, att de tycker att det är kul. När de väl blir äldre så kommer de ihåg det här och kan förhoppningsvis ha kul utan alkohol, säger Hampus Modin, som får medhåll av de andra. 

– Om vi framför vår idé för föräldrar och i skolor, då kanske fler lärare börjar prata mer om det, säger Vanessa Ydehed.

Första temafesten

Tema: Jul.

Datum: 20 december.

Tid: 17.30-19.30 för årskurs 1–3. 20-22 för årskurs 4–6.

Var: Rosendalsskolans södra matsal.

Entré: 45 kronor.

Information: Följ Temafest UF på Facebook och Instagram.

Visa merVisa mindre